Incident u Beogradu: Napadnute prostorije Žena u crnom

Danas oko 15 sati u Beogradu je nepoznati muškarac, predstavljajući se kao poštar, ušao u zgradu u kojoj se nalaze prostorije Žena u crnom, a zatim bacio crvenu boju na vrata ovog udruženja.

Ovaj napad se desio samo dan nakon obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici i brojnih aktivnosti, koje su Žene u crnom organizovale 10. i 11. jula 2022. godine.

“Od oktobra 2021., ovo je treći napad na prostorije Žena u crnom, a bilo je i više napada na aktivistkinje i aktiviste Žena u crnom. Do sada ni jedan od ovih slučajeva, kao ni brojni napadi iz prošlosti nisu procesuirani. Kontekst u kome se napad desio jeste klima nekažnjivosti koju širi i održava vladajući režim u Srbiji na čelu sa Aleksandrom Vučićem, kako na nivou države, tako i na nivou društva”, navele su aktivistikinje.

Smatraju da iza ovog napada koji je izveo nepoznati počinilac legitimišu državne institucije koje dozvoljavaju i doziraju nasilje nad svima onima na koje gledaju kao na političke neistomišljenike.

“Ukoliko nadležne institucije i ovog puta ne učine ništa kako bi se napadač identifikovao, a potom i procesuirao svojim nečinjenjem će još jednom pokazati da zatvaraju oči na nasilje kome su Žene u crnom izložene po ko zna koji put, ali i ohrabruju i podstiču nove napade. Žene u crnom će uprkos svim otvorenim pretnjama i napadima i dalje zahtevati pravdu za žrtve i kaznu za počinioce genocida u Srebrenici i za sve druge zločine počinjene u naše ime”, zaključile su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79