Indeks percepcije korupcije: BiH na 110. mjestu, najlošija ocjena u regionu

Bosna i Hercegovina se, prema posljednjem Indeksu percepcije korupcije (CPI), nalazi na 110. poziciji na listi od 180 država svijeta, što je najlošija ocjena u regionu. Ova pozicija ukazuje na zabrinjavajući nivo korupcije u zemlji, koja je po ovom kriteriju na začelju u Evropi, rangirana s zemljama Afrike, istočne Evrope i centralne Azije.

Izvršna direktorica “Transparency Internationala” u BiH, Ivana Korajlić, ističe da su deklarativne izjave o borbi protiv korupcije prisutne samo u ovakvim prilikama, te da nedostaju stvarni pomaci u suzbijanju ovog ozbiljnog problema. Ona dodaje da BiH ima najnižu ocjenu u regionu prema indeksu percepcije korupcije.

Prema istraživanju Transparency Internationala BiH, čak 68,8% građana nema povjerenje u rad zaposlenih u javnoj upravi, dok 82,9% smatra da se novac iz budžeta ne troši na pravi način. Dodatno, 78,6% građana vjeruje da se do posla u javnoj upravi dolazi preko veza.

Ivana Korajlić naglašava da se zemlja posljednjih deset godina konstantno suočava s nazadovanjem, te da su institucije zarobljene interesima vladajućih elita, što čini BiH “zarobljenom državom”.

“Sociolog Esad Bajtal dodaje da korupcija ima ozbiljne posljedice na društvo, ističući da gdje god cvjeta kriminal i korupcija, nema reda, morala ni bontona. Posebno zabrinjava naglasak na korupciji u pravosuđu, koje bi trebalo biti ključni stub borbe protiv korupcije”, zaključuje Korajlić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79