Industrijski snijeg ponovo zabilježen u Sarajevu, pogledajte video

Industrijski snijeg jutros je zabilježen na Dobrinji, a potom lokalno i u drugim naseljima kao što su Stup i Ilidža, a bilo ga je i prema istoku, izvijestio je jutros Nedim Sladić, meteorolog amater.

Kako je pojasnio Sladić, industrijski snijeg nije zapravo uvršten u tip regularnih padavina, već je to umjetna pojava nastala usljed većeg onečišćenja zraka.

”Lebdeće čestice su poslužile kao jezgro kondenzacije iz kojeg su usljed niske baze oblaka porasle do kapljica koje smo mi jutros vidjeli u vidu prozirnih kristalića. Uočljivije je tamo gdje je aerozagađenje veće”, pojasnio je Sladić.

Podsjećamo, ova neobična meteorološka pojava i ranije je tokom zime zabilježena u glavnom gradu BiH.

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 7 sati u centru grada odnosno na mjernoj stanici Ambasada SAD-a iznosi 310 i opasan je.

Vrijednost PM 2,5 čestica na toj mjernoj stanici iznosi 231, a radi se o česticama koje nastaju sagorijevanjem fosilnih goriva – uglja, drugih čvrstih goriva, iz auspuha motornih vozila itd.

Pošto su vrlo male i lagane, te čestice imaju tendenciju da ostaju duže u vazduhu nego teže čestice što povećava šanse da ljudsko tijelo ili životinja udahne te čestice u pluća.

Komentari