Inicijativa za sprječavanje zloupotrebe službenih vozila: Hoće li biti realizovana?

Šef Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Saša Magazinović, danas je održao sastanak s državnim ministrom Edinom Fortom kako bi razgovarali o realizaciji inicijative kojom bi se spriječila zloupotreba službenih vozila.

Inicijativa za označavanje službenih vozila naljepnicom ili na drugi odgovarajući način, kako bi bilo jasno vidljivo da se radi o službenom vozilu i kojoj instituciji pripada, usvojena je 16. januara 2020. godine u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Cilj inicijative je bio spriječiti zloupotrebe korištenja službenih vozila.

Iako je Vijeće ministara BiH potvrdilo inicijativu 6. februara 2020. godine i zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa za implementaciju, realizacija inicijative je odgođena. Ministarstvo komunikacija i prometa predložilo je alternativu u vidu uspostavljanja javno dostupnog registra vozila kako bi se spriječile zloupotrebe. Međutim, Magazinović ističe da je ovaj prijedlog nepraktičan i manje učinkovit od označavanja vozila posebnom naljepnicom ili tablicama.

Nakon sastanka, Magazinović je izrazio spremnost Ministarstva komunikacija i prometa da napravi korake u realizaciji inicijative. Ipak, očekuje se opstrukcija, s obzirom na interese pojedinaca da i dalje koriste službena vozila za privatne svrhe.

Inicijativa je dobila podršku kao korak prema uvođenju reda u korištenje službenih vozila, a Magazinović ističe da će se nastaviti zalagati za njen efikasan sprovođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79