Inspekcija na području TK: Novčane kazne u iznosu od 36.900 KM

Inspektori Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine – Kantonalnog poreznog ureda Tuzla, proveli su u utorak 36 inspekcijskih nadzora na području gradova Čelića, Gračanice, Gradačca, Kalesije, Kladnja, Srebrenika, Tuzle i Živinica, s jasnim ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima, zapošljavanja radnika “na crno” i plaćanja doprinosa.

Pod lupom inspekcije našli su se porezni obveznici koji se bave ugostiteljstvom, trgovinom i drugim uslužnim djelatnostima.

Tijekom tih kontrola, inspektori Porezne uprave otkrili su nekoliko prekršaja.

Jedan porezni obveznik je obavljao djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, dok je kod troje drugih pronađeno neprijavljivanje radnika.

Osim toga, jedan obveznik nije posjedovao fiskalni uređaj, dok šestero drugih nije evidentiralo promet putem istog.

Kao rezultat utvrđenih nepravilnosti – zapošljavanja neprijavljenih radnika, neposjedovanja fiskalnog uređaja te neevidentiranja prometa putem istog, šest objekata je zapečaćeno, a izdano je 14 prekršajnih naloga.

Ukupan iznos novčanih kazni iznosi 36.900 KM.

Inspekcijski nadzor s ciljem osiguranja zakonitosti poslovanja poreznih obveznika te sprječavanja sive ekonomije nastavit će se i u budućnosti.

Iz Porezne uprave FBiH stiže poziv poreznim obveznicima kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i poštuju zakonske odredbe kako bi izbjegli sankcije i izbjegli nepotrebne troškove.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79