Inspekcija pojačano ‘češlja’ FBIH, za 4 dana u 367 kontrola utvrđena 253 prekršaja: Evo ko je sve ‘na meti’

Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine

Kako je saopćeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, u prva četiri dana pojačanih inspekcijskih nadzora koji su vršeni na području Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Posavskog kantona  i Hercegovačko-neretvanskog kantona u periodu od 18.03. do 22.03.2019. godine, ostvareni su sljedeći rezultati:
• izvršeno je 367 inspekcijskih nadzora i 15 kontrolnih nadzora;
• sačinjeno je 367 zapisnika;
• utvrđena su 253 prekršaja, što podrazumijeva izdavanje 253 prekršajna naloga sa ukupnim finansijskim efektom u iznosu od 366.350,00 KM.
• utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 44.683,00 KM na ime naknada za vode, šume, ceste i zrak;
• izrečeno je 88 upravnih mjera, od kojih se 22 odnose na mjere privremene zabrane rada (13 rješenja o zabrani rada fizičkom licu zbog neposjedovanja sanitarne knjižice, 7 rješenja o zabrani prometovanja sadnog materijala, 1 rješenje o zabrani rada ugostiteljskom objektu i 1 rješenje o privremenoj zabrani izvođenja građevinskih radova);
• od 114 kontrolisanih privrednih subjekata u pogledu primjene Zakona o fiskalnim sistemima, konstatovano je da jedan subjekat nadzora ne posjeduje fiskalni uređaj;
• 11 subjekata nadzora nije izdavalo fiskalne račune za prodate robe i izvršene usluge;
• Kontrolisana su 303 radnika, od kojih je 14 zatečeno na radu „na crno“.
Pojačani inspekcijski nadzori se vrše u sklopu posebnog programa inspekcijskog nadzora, s ciljem suzbijanja pojavnih oblika sive ekonomije u Federaciji Bosne i Hercegovine. Inspekcijski nadzori se vrše u oblastima trgovine, turizma, rada, poljoprivrede, zdravstva, urbanizma i ekologije, saobraćaja, šumarstva, voda, veterinarstva, rudarstva, te termo i elektroenergetike, putem zajedničkih multidisciplinarnih timova, u saradnji s kantonalnim inspektorima rada.
Koristimo priliku da ponovo pozovemo sve privredne subjekte nadzora u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, a kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. – navode iz ove ustanove i nastavljaju:
Također, napominjemo da će pojačane inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu, na cijeloj teritoriji FBIH.
Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove, apeluju na građane da uočene nepravilnosti prijave na sljedeće kontakte FUZIP:
– telefon za prijave 033 / 22 66 44
– e-mail info@fuzip.gov.ba
– poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments