Inspektori za Dan državnosti zatekli 2.215 radnika

Inspektori rada Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo su 25. novembra za Dan državnosti vršili nadzor na području Kantona Sarajevo kod poslodavaca kojima je državni praznik bio radni dan, iako je Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine proglašen neradnim.

Nadzorima u ponedjeljak je obuhvaćeno ukupno 386 objekata, pretežno trgovačkih lanaca, ugostiteljskih objekata i trgovina, u kojima je na dan državnog praznika, prema evidenciji Inspektorata rada, zaštite na radu i socijalne zaštite, bilo radno angažovano ukupno 2.215 radnika. Kontrolisanim poslodavcima je zapisnički naloženo da najkasnije do početka januara 2020. godine inspektorima dostave novembarske platne liste na kojima će radnicima evidentirati i priznati pravo na povećanu plaću za rad na dan državnog praznika – ističu iz KUIP-a.

Iz Kantonalne inspekcije ističu da će u slučaju nedostavljanja navedene dokumentacije inspektori poduzeti mjere u skladu sa zakonom.

Napominjemo da se kršenje navedenih zakonskih odredaba može i naknadno prijaviti ovom organu uz poštivanje prava na zaštitu identiteta podnosilaca. Bosna i Hercegovina nema zakon o državnim praznicima, već se Odlukom Vlade FBiH ti dani proglašavaju neradnim, a za kršenje Odluke nisu propisane sankcije. Ni Zakon o radu ne zabranjuje rad u vrijeme praznika, već propisuje da radnik ima pravo na povećanu plaću za rad, između ostalog, na dan praznika ili nekog drugog dana za koji je zakonom određeno da se ne radi, u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu, te propisuje novčane kazne u slučaju da poslodavac radniku uskrati pravo na povećanu plaću – navode iz Inspekcije, te dodaju da za konkretan prekršaj novčane kazne iznose od 1.000 do 3.000 KM za pravna, odnosno od 2.000 do 5.000 KM za odgovorna lica.

Navode također da upravo takva zakonska odredba ne daje mogućnost inspektorima rada da zabrane rad poslodavcima koji rade na dan praznika, već isključivo da kontrolišu primjenu navedene zakonske odredbe.

Upravo djelovanjem kantonalnih inspektora rada, velikom broju radnika i u proteklom periodu je omogućeno uvećanje plaće po osnovu prekovremenog rada i rada na dan državnog praznika – zaključuju iz KUIP-a za Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79