Interpol raspisao 273 potjernice

NCB Interpol Podgorica je tokom 2023. godine raspisao 98 međunarodnih potjernica, dok je ukupno u Interpolovoj bazi podataka aktivno 273 potjernice koje je raspisala Crna Gora.

Prema izvještaju, obustavljeno je 69 međunarodnih potjernica, najčešće zbog realizovane ekstradicije (33 slučaja), apsolutne zastarjelosti (16), lišenja slobode i privođenja u UIKS (10), te povlačenja od strane nadležnog suda (6).

U toku godine, Crnoj Gori je izručeno 36 osoba, dok 50 lica čeka na izručenje. Takođe, iz Crne Gore je ekstradirano 36 osoba, dok se u pritvoru nalazi 38 lica koja čekaju izručenje. Na osnovu međunarodnih potjernica raspisanih od strane NCB Interpol Podgorica, u inostranstvu je lišeno slobode 31 osoba, dok je u Crnoj Gori, po potjernicama inostranih NCB Interpola, lišeno slobode 38 osoba.

Transferi osuđenih osoba su također realizovani, pa je u Crnu Goru transferisano pet osuđenih osoba, dok su dvije osuđene osobe iz Crne Gore transferisane u inostranstvo. Tokom izvještajnog perioda nije bilo realizovanih deportacija.

Tokom 2023. godine, u Interpolovu bazu nestalih lica unesene su tri “žute“ potjernice, a u okviru Interpolovog projekta I-Familia insertovan je jedan DNK profil od užih srodnika nestalih lica. Na zahtjev Forenzičkog centra, za provjeru identiteta stranih državljana koji su počinili krivična djela u Crnoj Gori obrađeno je 36 predmeta, koji obuhvataju 477 lica.

U izvještaju se navodi i pomoć u istrazi razbojništva u juvelirnici “Baden” u Austriji. DNK analiza je pokazala poklapanje sa profilom jednog crnogorskog državljanina, čime je rasvijetljeno ovo krivično djelo.

U oblasti suzbijanja međunarodnog kriminala obrađeno je 7.021 predmet, od kojih je 4.260 predmeta završeno, što ukazuje na intenzivnu aktivnost i saradnju crnogorskih vlasti sa međunarodnim organima u borbi protiv kriminala.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79