Inzko potvrdio da je Njemačka zainteresovana za OHR, dolazi li Christian Schmidt na proljeće?

Sadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, austrijskog diplomatu Valentina Inzka, na proljeće bi mogao zamijeniti bivši njemački ministar poljoprivrede Christian Schmidt (CSU).

Inzko je potvrdio za Der Standard da je Njemačka izrazila interes za Ured visokog predstavnika. Međutim, još uvijek postoje neka otvorena pitanja. Rusija već nekoliko godina odbija podržati sve rezolucije Vijeća za provedbu mira (PIC), odgovornog za OHR. Budući da se Moskva zalaže za raspuštanje OHR-a, do sada je bilo nezamislivo da bi Rusija mogla pristati na novog visokog predstavnika. Rusija zasjeda u Vijeću za provedbu mira zajedno s drugim velikim državama.

Berlin u saradnji s Moskvom ruši Inzka? Plan je dovesti Christiana Schmidta, blizak je HDZ-u

– Inzko je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini od 2009. godine, a nedavno je sve češće kritizirao veličanje ratnih zločinaca i poricanje ratnih zločina. Inzka je godinama napadao šef radikalnog nacionalističkog SNSD-a Milorad Dodik, koji želi uništiti državu Bosnu i Hercegovinu – objavljuje Der Standard.

Kao visoki predstavnik, Inzko je odgovoran za provedbu Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. Uvjeti za raspuštanje Ureda visokog predstavnika (OHR) još nisu ispunjeni. Unatoč tome, Dodik već dugo poziva na raspuštanje OHR-a, a Rusija ga aktivno podržava.

Zbog toga se, piše Der Standard, u bosanskim medijima spekulira da bi mogao postojati sporazum između Rusije i Njemačke po pitanju zamjene OHR-a. Ali za ovaj njemačko-ruski dogovor nema dokaza. Inzko ističe da, osim kadrovskih pitanja, postoji hitna potreba za promjenom političkog pristupa međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Uključujući i Inzka, Bosna i Hercegovina je od decembra 1995. godine kada je potpisan Dejtonski sporazum imala ukupno sedam visoki predstavnika, prenosi Faktor.

Carl Bildt bio je prvi visoki predstavnik, od decembra 1995. do juna 1997. godine.

Carlos Westendorp ga je zamijenio i na toj poziciji bio je od juna 1997. do jula 199. godine.

Wolfgang Petritsch imenovan je za visokog predstavnika u avgustu 1999. godine i tu je dužnost obavljao do maja 2002.

Paddy Ashdown je preuzeo funkciju u maju 2002. i na njoj je ostao do januara 2006. godine.

Christian Schwarz-Schilling bio je visoki predstavnik od januara 2006. do jula 2007. godine.

Miroslav Lajčak obavljao je ovu dužnost od jula 2007. do marta 2009. godine.

Valentin Inzko došao je u martu 2009. godine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79