Inzko: Spreman sam ozbiljno razmotriti ponudu Dodika

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko tokom gostovanja na televiziji N1 kazao je kako je spreman ozbiljno razmotriti ponudu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da zajedno skinu ploču sa imenom ratnog zločinca Radovana Karadžića, koja se nalazi na Studentskom domu na Palama.

Rusija ponovo nije podržala komunike PIC-a?

Ruski ambsador uskoro napušta BiH pa mu je ovo bio posljednji sastanak PIC-a. Mislim da je debata bila jako mirna, koncentrisana, nije bilo nekih ruskih opstrukcija, ali ponovo Rusija nije dala saglasnost. Nije bilo nikakvih rasprava sa Ivancovima, ali se on nije pridružio komunikeu.

Dodik je jučer kazao da ne čita komunikee PIC-a, jer vi to “radite pro forme”? Koliki je efekat ovih izvještaja?

Gledajte, mi smo na sastanku zaključili važnost teritorijalnog integriteta i suveriniteta Bosne i Hercegovine. Bilo je priča u prošlosti o otcjepljenju, tome da je Beograd glavni grad itd. Ipak, ove su naše odluke važne i one su svjetionik. Da li Dodik čita ili nije? Vjerovatno nije čitao ni izvještaj Priebea koji je napravio brilijantnu analizu. Treba pročitati tih 50, 60 strana. Kada je Dodik govorio u Vijeću sigurnosti on je kritikovao PIC što znači da ga prati.

Kako ste doživjeli nastup Dodika i Čovića u Vijeću sigurnosti? Jučer vam je pisao predsjednik HDZ-a BiH, na neki način pružio je ruku?

On je pružio ruku i već dogovaramo neki sastanak sa Čovićem. Što se tiče Dodika, ono što je rekao u Vijeću sigurnosti prekršio je svaku mjeru, ne što je mene nazvao prostitukom ili monstrumom, nego što je za Paddyja Ashdowna kazao da je kriminalac. Ja se mogu braniti, ali Ashdown ne može jer je mrtav. To je bilo monstruozno i još da se tako govori u Vijeću sigurnosti. To je neshvatljivo.

Dodik vas je pozvao da zajedno skinete ploču sa Studentskog doma na Palama koji nosi ime po ratnom zločincu Radovanu Karadžiću?

Sjećate li se ko je tu tablu montirao? Nisam to bio ja. Zašto bih je skidao kada je nisam ni montirao? Međutim, ako će to Dodik dovesti da skine ploču onda sam spreman da ozbiljno to razmotrim. Postoji neki zakon o montaži ploče, tako mora postojati i o demontaži ili promijeni naziva. Sve mora biti po zakonu i na tu zakonsku proceduru čekam.

Hoćete li nametnuti zakon o negiranju genocida?

Još jednom dajem šansu Parlamentu da razmotri ovaj zakon. Ja u fijoci imam spreman tekst. Imam sve više podrške za taj zakon. Ministar vanjskih poslova najveće evropske države, Njemačke, Heiko Maas rekao je jasno kako nema mjesta u Evropskoj uniji za države koje negiraju genocid.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79