Udario policajca koji ga je upozorio da nosi zaštitnu masku

Udario policajca koji ga je upozorio da nosi zaštitnu masku


Policajci iz Odžaka uhapsili su 33-godišnjeg M. S. nakon što je napao policajce koji su ga zaustavili i upozorili što ne nosi na licu zaštitnu masku.

Piše: D. Pavlović

Iz MUP-a Posavskog kantona saopštili su da su 30. novembra, pripadnici PS Odžak, vršeći redovne poslove i zadatke u Odžaku u Fiskulturnoj ulici uočili muškarca bez zaštitne maske na licu, te su pokušali utvrditi njegov identitet, kako bi poduzeli službenu radnju upozorenja.

Tom prilikom je M. S. odbio bilo kakvu saradnju, te je “u jednom trenutku ničim izazvan fizički nasrnuo na policijskog službenika i zadao mu udarac s obje šake u predjelu grudi”, pri čemu je pokazao namjeru da nastavi s fizičkim napadom.

Nakon toga, policijski službenici su savladali M. S, vezali ga lisicama i uhapsili. Nakon toga su ga strpali u službeno vozilo i odvezli u prostorije PU Odžak te smjestili u prostorije za smještaj uhapšenih osoba. Tokom navedenog događaja policijski službenici nisu zadobili nikakve povrede. M. S, se tereti da je počinio krivično djelo Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti, navode iz policije.

Podsjetimo, iako relativno beznačajan, ovo je za sada prvi sukob policije i građana BiH uzrokovan mjerama kriznih štabova zbog epidemije koronavirusa o kojem je jedna od policijskih agencija obavijestila javnost. Nije poznato zašto je ovaj 33-godišnjak iz Odžaka ovako reagovao na “upozorenje” policije, te da li mu je zaprijećeno prekršajnom prijavom. Sukobi daleko većih razmjera između policije i građana koji se bune zbog raznih mjera zabrane, policijske brutalnosti i slično dešavaju se u Francuskoj, Italiji, Španiji…

Dodajmo da sarajevska policija svakodnevno upozorava, ali i kažnjava građane ako pravilno ne koriste zaštitne maske.

Kao što je poznato, Uprava sarajevske policije je, od usvajanja zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, dobila dvije naredbe, jednu od kantonalnog i drugu od federalnog kriznog štaba.

Jedna naredba se odnosi na obavezno nošenje zaštitne maske preko usta i nosa na otvorenom i zatvorenom. S primjenom te naredbe Uprava policije je počela 17. oktobra i do sredine novembra je izrekla 1.247 prekršajnih naloga i dvije prekršajne prijave. Za taj prekršaj propisana je novčana kazna od 500 do 1.500 KM.

Druga je naredba federalnog kriznog štaba i odnosi se na ograničenje kretanja građana u periodu od 23 do pet sati. I za taj prekršaj je propisana kazna od 500 do 1.500 KM.

Iako je kažnjen veliki broj Sarajlija, policija nije objavila da li se neko od njih pobunio ili došao u konflikt s policajcima.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija