Isak okupio sve ministre MUP-ova, evo šta su dogovorili

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak održao je danas sastanak s kantonalnim resornim ministrima i predstavnicima MUP-ova, na kojem su jednoglasno usvojeni brojni zaključci.

Federalni i kantonalni ministri zatražili su od Vijeća ministara BiH da u najkraćem roku izmijeni Pravilnik o postupku dodjele ugovora u oblasti odbrane i sigurnosti.

Izmjene se traže zbog evidentnih poteškoća s kojima se susreću policijski organi u FBiH u postupku javnih nabavki policijskih uniformi za policijske službenike u FBiH. Zaključeno je da će u vezi s tim biti upućen zajednički dopis Vijeću ministara BiH.

Nakon što je Isak upoznao kantonalne ministre sa stanjem u oblasti osnovne policijske obuke, jednoglasno je usvojen zaključak kojim se apeluje na Vladu FBiH da u najkraćem roku realizuje aktivnosti koje se odnose na povećanje smještajnih kapaciteta Policijske akademije FMUP-a, kao i da što prije usvoji novi Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji FMUP-a kojim će se omogućiti uspostavljanje kvalitetnijeg sistema osnovne policijske obuke u FBiH.

Jednoglasno je usvojen zaključak i da dužina trajanja osnovne policijske obuke ostane nepromijenjena sve dok traje potreba Federalne i uprava policije kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova za ubrzanim prijemom policijskih službenika zbog masovnog odlaska policijskih službenika u penziju, a sve kako bi se očuvao stabilan sigurnosni sistem FBiH.

Ministri unutrašnjih poslova u FBiH saglasni su s tim da se izmijeni Pravilnik o posebnim policijskim uniformama i dopunskim dijelovima policijskih uniformi u FMUP-u, i to u dijelu u kojem će uniforme kadeta osnovne policijske obuke biti identične uniformama policijskih službenika u FBiH.

S tim što će kadeti za vrijeme trajanja osnovne policijske obuke nositi oznake i obilježja Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Policijske akademije FMUP-a, a uniforme će nastaviti koristiti i nakon zaključivanja ugovora u upravama policije, ali s oznakama policijskih organa.

Na ovaj način napravit će se uštede u budžetima ministarstava unutrašnjih poslova.

Jednoglasno je usvojen zaključak i da sva ministarstva unutrašnjih poslova bez odlaganja raspišu konkurse za prijem novih policijskih službenika kako bi se što prije riješio problem nedostatka policijskih službenika u policijskim organima, kao i da se na Policijskoj akademiji FMUP-a intenziviraju specijalističke obuke policijskih službenika.

Ministri unutrašnjih poslova u FBiH uputit će dopis Federalnom ministarstvu pravde kojim će zatražiti da se u najkraćem roku izvrše izmjene i dopune Zakona o prekršajima FBiH i donese Zakon o probacijskoj službi FBiH, u skladu s prijedlozima koje je ranije dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova KS, kao i dopis Federalnom ministarstvu zdravstva kojim će zatražiti hitno dostavljanje mišljenja o Pravilniku o izmjeni i dopuni Pravilnika o kriterijima i načinu utvrđivanja zdravstvene sposobnosti policijskih službenika MUP-a BPK Goražde.

Jednoglasno je, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova TK, usvojen zaključak da se od Federalnog ministarstva pravde zatraži rješavanje pitanja certificiranja policijskih službenika u vezi postupanja prema maloljetnicima.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona i Ministarstva unutrašnjih poslova Zapadnohercegovačkog kantona, obavezalo se da će dostaviti odgovore na upite koji se odnose na Uredbu o jedinstvenoj policijskoj uniformi policijskih snaga u FBiH.

Sastanku su u ime kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova prisustvovali ministar MUP-a KS Admir Katica, ministar MUP-a USK Adnan Habibija, ministar MUP-a BPK Goražde Nusret Hubjer, ministar MUP-a Posavskog kantona Đuro Delić, ministar MUP-a TK Hajrudin Mehanović te predstavnici MUP-a ZHK Damir Čutura, ZDK Samra Čabaravdić, HNK Jerko Livaja i Željko Jurić.

Sastanku su iz Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova prisustvovali ovlašteni službenici Nusret Beširević, Sadija Čuljević, Ervin Mušinović, Jasminka Ademović, Samir Čolak, Muhamed Ahmić, Mirsad Hajdarević, Emina Džubur i Adnan Delalić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79