Ismijali gazdu zbog oglasa za posao: “Hitno potreban konobar, plata 750KM + bakšiš”

Na društvenoj mreži Instagram, te na profilu gdje administratori nude/traže posao radnicima, izašala je zanimljiva ponuda za posao koja je ismijana od veliko broja korisnika te mreže.

Hitno potreban konobar/ca, plata 750KM+bakšiš.” glasila je ponuda gazde koji drži jedan ugostiteljski objekat u Sarajevu.

Brojni korisnici Instagrama su ismijali ovu ponudu:

  • “Izvinite jel vi dajete bakšiš ili gosti? Platite radnika kako Bog zapovijeda, vi sa bakšišem nemate ništa”
  • “Čuj + bakšiš”
  • “Pa nek radi gazda za tu dobru platu”
  • “Nije ni čudo što je potreban konobar kad prima tu platu”
  • “Jeste li realni? Slaba plata”
  • “Ko ti radi za tu platu više?
  • “Jel vas stid hitno?

Redakcija portala Crna-Hronika zatražila je komentar od bivšeg konobara, sada borca za radnička prava u BiH Dražana Pejakovića.

“750KM je plata koja je bila prosječna prije 10 godina. Danas za tu platu može da rade samo djeca koja obavljaju praksu, a iskusan konobar ili koji iole zna posao sebe cijeni puno više od 750KM.

Na cijene koje su danas sa tom platom se ne može pokriti kirija i režije, a da ne pričamo o hrani i potrepštinama. Bakšiš je subjektivnog karaktera.
Konobar radi za platu, a ne za bakšiš, ali izgleda da pojedini poslodavci to nikako da shvate.
Čim neko vidi da na oglasu piše plata + bakšiš neka samo preskoči oglas. Posla u ugostiteljstvu danas ima na pretek.

Drago mi je što je narod počeo sebe više da cijeni pa ne pristaje više na tako mizerne plate.” – izjavio je Dražan Pejaković za portal Crna-Hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79