Istraga zbog malverzacija u okviru projekta EU koju provodi Ministarstvo sigurnosti BiH

Foto: Focus

Državni kanal Austrije ORF, odnosno portal ovog austrijskog javnog servisa, prenio je aferu u vezi sa zloupotrebom novca EU namijenjenog projektima vezanim za migracije koju je otkrio Fokus.ba.

U žiži interesovanja ovog austrijskog medija su postupci Međunarodnog centra za razvoj migracione politike (ICMPD) sa sjedištem u Beču.

Samir Rizvo “pobjegao” iz Ministarstva sigurnosti BiH kako bi sakrio aferu?!

Kako je izvijestio ORF pozivajući se na Fokus, ICMPD je pokrenuo istragu u vlastitom uredu u BiH. ORF se po pitanju provjere ove informacije pozvao na upit Austrijske novinske agencije (APA) ovom Bečkom centru. Iz APA-e su, naime, u ICMPD-u tražili potvrdu navoda Fokusa i dobili su odgovor da su oni tačni.

ORF navodi da se radilo projektu kojeg je finansirala Švicarska, a u sklopu interne istrage suspedovana su dva službenika ICMPD-a. Iz ICMPD-a su za APA-u izjavili da bi njihova istraga mogla biti okončana prije početka ljeta.

Među suspendiranim osobama je i Bekir Rizvo, sin pomoćnika ministra i koordinatora za borbu protiv trgovine ljudima u Ministarstvu sigurnosti BiH Samira Rizve.

Također, pozvali su se i na pisanje Fokusa o tome da je Evropski ured za borbu proptiv prevara (OLAF) formirao predmet u vezi s netransparentnim trošenjem sredstava EU u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Istraga Tužilaštva BiH

Inače, Fokus je prije pola godina razotkrio ovu aferu, a koja je izazvala reakcije u javnosti i konkretne poteze kako pravosudnih organa tako i drugih organizacija.

Kako smo izvjestili, i Tužilaštvo BiH je nakon pisanja našeg portala formiralo predmet koji je putem TCMS sistema dodijeljen u rad tužiocu ove pravosudne institucije. Osim Rizve za zloupotrebu položaja prijavljen je i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79