Istražili smo: Kako korona virus utiče na privredu Bosne i Hercegovine

Sa širenjem korona virusa raste bojazan i od ekonomskih posljedica zaraze. Ako izuzmemo opšti pad ekonomskih aktivnosti, kao najozbiljnija prijetnja privredi u Bosni i Hercegovini se nameće ona koja se tiče blokada lanaca snabdijevanja. Upravo navedeno već osjete pojedine domaće kompanije koje su se oslanjale na uvoz iz Kine. S druge strane prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, vidljivi su prvi poremećaji u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH i Italije, kroz smanjenje uvoza i izvoza.

Vozači kamiona u Bosni i Hercegovini zbog pojave virusa korona masovno odbijaju da voze robu u Italiju, ali i u Sloveniju, Austriju i druge zemlje s kojima BiH ima spoljnotrgovinsku razmjenu. U Udruženju prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj kažu kako su već sada gubici ogromni.

“Ljudi se plaše, uzimaju godišnji odmor, ne žele da voze u Italiju. Znate i sami da je jedan naš vozač prvi slučaj korona virusa u BiH. Možda je bolje da sačekamo bar 15-ak dana da se stvari smire. Štete jesu velike. Iamm informaciju da je jedna fabrika peleta zatvorena zato što nije bilo prevoznika za Italiju”, rekao je Nikola Grbić iz Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji saobraćaj Republike Srpske.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje, u prva dva mjeseca ove godine iz Italije je uvezeno robe u vrijednosti od 236,7 miliona KM, što je za oko 16,6 miliona manje nego u istom periodu prošle godine kada je vrijednost uvoza bila 253,4 miliona KM.
Istovremeno, vrijednost izvezene robe iz BiH u Italiju, u januaru i februaru manja je za oko 39,5 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

S druge strane, veliki broj preduzeća u BiH ovisna su o repromaterijalima iz Kine zbog čega će jednom kada se isprazne skladišta morati smanjiti svoju proizvodnju ili je u potpunosti zaustaviti, što se već desilo u susjednoj Srbiji, upozorava direktor firme Intral BH Alija Šehović.

Dok se radovi na poddionici Počitelj-Zvirovići u kojima značajnim dijelom sudjeluju kineske građevinske firme nastavljaju uz pojačane mjere mjere opreza, i dalje je neizvjesno kada će se u realizaciju projekat bloka 7 TE Tuzla, uključiti i kineske kompanije. Njihov dolazak najavljen za početak marta, za sada je prolongiran.

O posljedicama korona virusa po privredu BiH govorili su i entitetski premijeri.

Ne zaboravimo turizam. Međugorje koje velikim dijelom živi od hodačasnika iz Italije, sudeći po rezervacijama, moglo bi imati ogromne gubitke. Iako za sada nema zvaničnih podataka, neizbježno je da će i BiH osjetiti posljedice ovog globalnog epidemiološkog procesa.

U Arheološkom parku Bosanska piramida Sunca podijeljeni su prvi otkazi zbog smanjene posjeta turista arheološkim lokacijama te nižeg prihoda od očekivanih prenosi N1

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79