Istražiteljica: Bila sam u Bosni i iskusila sam “najzagađeniji zrak u Evropi

Zagađenje zraka je čak 89 puta opasnije od ratova ili terorizma. Klimatske promjene pogoršavaju situaciju sa zagađenjem zraka i stanje će biti sve teže ukoliko ne bude promjena. Samo su neki od zaključaka posljednjeg istraživanja Univerziteta u Čikagu koje je utvrdilo da Bosna i Hercegovina ima najzagađeniji zrak u Evropi. O istraživanju za N1 govori Christa Hasenkopf sa Univerziteta u Chicagu.

“Bila sam u Bosni i iskusila sam kvalitet zraka i takođe razumijem neke od osnovnih uzroka. To se poklapa sa mojim iskustvom, posebno pošto sam ranije posjetila Tuzlu. Mislim da sam ipak bila tužna kada sam vidjela teret toga na životnom vijeku Bosanaca. U nekim dijelovima zemlje dvije i po godine odkidaju se od očekivanog životnog vijeka ljudi. U Sarajevu 2,1. To je bilo tako teško vidjeti. Reći ću jednu stvar koju je bilo dobro vidjeti, pogledala sam trend od 2015. do 2020. godine, i bilo je određenog napretka u cijeloj Bosni u smislu smanjenja PM 2,5, oko 17%. Dakle, to je dobar trend, ali, naravno, prošlost nije jednaka budućnosti. Stoga će biti potrebni trajni i kontinuirani napori da se taj trend održi”, kazala je Hasenkopf o stanju u BiH.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79