ISTRAŽUJEMO: Hoće li Vareš dobiti rudnik zlata?

ISTRAŽUJEMO: Hoće li Vareš dobiti rudnik zlata?


Priče o kopanju zlata najčešće se prikazuju na kanalima američkih televizija, a na tlu te zemlje su i nastale. Proteklih mjeseci, jedna takva oživjela je i u Varešu.

U Varešu se nadali čudu, je li se čudo i dogodilo?

Kompanija iz Velike Britanije počela je s istraživanjima na lokalitetu Rupice nedaleko od centra grada kako bi ispitali da li se tu nalazi dovoljno rude olova, cinka i barita da bi se otvorio rudnik. Nemalo su bili iznenađeni kada su analize materijala dobijenog iz bušotina pokazale da na ovom lokalitetu postoje i neuobičajno velike količine zlata i srebra.

https://www.facebook.com/CrnaHronikaBiHofficial/videos/1700425843424041/

U nekim bušotinama sadržaj plemenitih metala je iznad prosjeka, ali to ne čudi, jer su uz rude baznih, gotovo uvijek prisutni i plemeniti metali poput zlata i srebra.

Direktor kompanije “Eastern mining” Miloš Bošnjaković naglašava kako je postrojenje za izdvajanje zlata jako skupo, pa je potrebno pronaći komercijalno isplative rezerve.

Ne krijemo ništa, naprotiv na našim bušotinama pojavljivanje zlata, srebra i bakra u značajnijim količinama. Ako se pokaže da ih ima dovoljno, odnosno da će opravdati investiciju ulaganja u opremu, mi ćemo to raditi – naglašava Bošnjaković.

Ipak, izvjesno je da će u naredim godinama u Varešu ponovo oživjeti rudnik olova, cinka i barita, što je cilj kompanije “Eastern mining” Na to ukazuju i njihove analize.

Nakon što smo dokazali ekonomski isplative rezerve, i pozitivna metaluška testiranja, put ka otvaranju rudnika je potpuno otvoren – naglasio je Bošnjaković.

U narednoj godini, koncesionari će nastaviti s geološkim istraživanjima, a paralelno se radi na prikupljanju dozvola, kojih je dosad dobijeno više od pedest.

Teško je reći kad bi se moglo početi s rudarenjem jer je to blisko povezano sa potrebnim dozvolama, baratamo nekih datumima, ali ne želimo izlaziti u javnost kako na kraju ne bi bilo, najavili se otvaranje rudnika za kraj 2021. godine, a uradili ste to početkom 2022. godine – poručuje Bošnjaković.

(VIDEO) Zlatna groznica trese BiH

Ekipa Hayat TV-a i prošle godine bila je u Varešu. Euforije nije bilo ni tada. Znali su odranije da njihov grad leži na rudnim bogatstvima, rekao je načelnik Zdravko Marošević. Samo razvojem bazne industrije, promijenila bi se slika željezničke i saobraćajne infrastrukure. Benefite bi imali aerodromi i luke.

Mi kupimo i sada benefite od koncesije, i znamo da koncesije propisane zakonom će od svake kile rude olova, cinka i barita, donijeti sredsta u proračun općine Vareš. Da će svaka moguća izvađena kila zlata, koncesija biti plaćena posebno, kao i za sve drugo, za što javnost ne zna. A sve je to bitno za današnju tehnologiju, i održavanje raznih industrija – pojašnjava Marošević.

Vareš možda nikada više neće imati 24 hiljade domaćih stanovnika, ali će projekti poput ovog privući ljude i otvoriti nova radna mjesta. Novi rudnik zapravo bi bio rudnik cijele BiH. Svaki potez koncesionara vrijedi desetke hiljada eura ali je sve izvjesnije da će se uloženo itekako vratiti, prenosi Hayat.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija