IT inženjer je uspješan poljoprivrednik postao zahvaljujući supruzi

IT inženjer je uspješan poljoprivrednik postao zahvaljujući supruzi


Slobodan i Katarina Milosavljević prije deset godina napustili su gradske vrtloge Beograda i preselili se u ruralnu idilu Jablanice, podno planine Rtanj u istočnoj Srbiji. Njihov cilj bio je uzgoj ljekovitog bilja i proizvodnja potpuno prirodne i organske kozmetike.

Slobodan, magistar informacijskih tehnologija, suočio se s ozbiljnim problemima kože uzrokovanim stresom. Kroz svoje liječničke posjete, shvatio je da tradicionalni tretmani ne donose željene rezultate. Ta iskustva potaknula su Slobodana i Katarinu da istraže prirodne alternative. Dok se Slobodan i dalje bavi IT-jem, sada svoje znanje koristi na drugačiji način – u ruralnom okruženju.

Katarina, već iskusna u izradi prirodne kozmetike, predložila je proizvodnju potpuno prirodne, organske kozmetike s lokalno uzgojenim biljem. Nakon istraživanja plodnog zemljišta, odabrali su Jablanicu, gdje uzgajaju biljke poput smilja, lavande, kadulje i ružmarina. Ključni dio njihove filozofije je korištenje isključivo lokalnih sastojaka – poput suncokretovog ulja i ulja koštica maline – kako bi se stvorila kozmetika koju koža prepoznaje i prihvaća.

Njihova proizvodnja uključuje branje bilja u Jablanici i daljnju preradu u laboratoriju u Beogradu. Nedostatak radne snage u ruralnim područjima predstavlja jedan od najvećih izazova. S obzirom na gašenje sela i odlazak mladih, pronalazak kvalitetnih radnika postaje sve teži. U takvim uslovima, čak i njihove kćerke, stare 15, 11 i 7 godina, pomažu u poslu koliko god mogu.

Iako su Slobodan i Katarina svoj posao započeli s ruralnim fokusom, tehnološka pozadina Slobodana i dalje je od vitalnog značaja. Kreirali su internetsku stranicu bogatu sadržajem i web trgovinom, koja im omogućuje promociju i prodaju njihovih proizvoda. Slobodan vidi mogućnosti u korištenju tehnologije za predviđanje klimatskih uslova i poboljšanje poljoprivrednih praksi.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija