Ivana Marić: Kreću pritisci SDA ne bi li uspjeli spriječiti neminovnu smjenu generalne direktorice KCUS-a

Ivana Marić: Kreću pritisci SDA ne bi li uspjeli spriječiti neminovnu smjenu generalne direktorice KCUS-a


Upravni odbor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (UO KCUS) usvojio je na današnjoj sjednici odluku o smjeni aktuelne generalne direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović.
Jedna od ukupno devet tačaka dnevnog reda bila je Prijedlog odluke o pokretanju postupka za razrješenje generalne direktorice Sebije Izetbegović, a koju su članovi UO usvojili.

Vlada Kantona Sarajevo je prije nekoliko sedmica uputila zahtjev Vladi FBiH za smjenu Izetbegović. Naveli su da je ona više ne ispunjava uvjete za direktora jer je ostala bez akademskih zvanja.

Glavni kandidat za v.d. direktora KCUS-a je hirurg iz ove zdravstvene ustanove Alen Pilav.

Nezavisna analitičarka Ivana Marić na svom Facebook profilu komentarisala je smjenu gospođe Sebije Izetbegović.

Kreću pritisci SDA-ovaca na ministra zdravstva FBiH Rimca (HDZ 1990), ne bi li uspjeli spriječiti neminovnu smjenu generalne direktorice KCUS-a. Znaju da im ti pritisci i prijetnje neće upaliti kod Trojke.

– Statut KCUS-a propisuje da generalni direktor mora biti nastavnik medicinskog fakulteta u rangu redovnog ili vanrednog profesora, odnosno docenta.
– Statut predviđa i da je Upravni odbor DUŽAN razriješiti generalnog direktora i prije isteka mandata (što je kod dr Izetbegović 09.01.2024.) ako nastane neki od razloga koji po posebnim propisima dovode do prestanka ugovora o radu.

– Dr Izetbegović je još 29.03.2023. oduzeto zvanje redovne profesorice.
– Statut predviđa da ako Upravni odbor ne razriješi generalnog direktora u roku od 30 dana od dana saznanja za neki od razloga, rješenje o razrješenju generalnog direktora donosi federalni ministar zdravstva.

– Tadašnji Upravni odbor, ne da nije razriješio generalnu direktoricu, već je u dva navrata odbio raspravljati o njenoj smjeni (25. aprila i 11. maja)
– Pošto je oni nisu razriješili u roku od 30 dana, to je bila obaveza ministra zdravstva FBIH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija