Iz Fonda upozoravaju: Provjera podataka pacijenata samo po broju elektronske knjižice

Od 1. jula ove godine sve zdravstvene ustanove, kao i sve apotekarske ustanove u Srpskoj su obavezne da pretragu pacijenata vrše isključivo po broju zdravstvene elektronske kartice osiguranika, odnosno provlačenjem kartice ili unosom broja kartice, a ne po JMBG-u ili po imenu i prezimenu pacijenta, upozoravaju iz Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

“Zdravstvene ustanove imaju obavezu da identitet pacijenta utvrđuju putem elektronske zdravstvene kartice, na mjestu pružanja zdravstvene usluge, te da u tom smislu prilagode načine identifikacije i pretrage pacijenata u svojim informacionim sistemima”, rečeno je za Nezavisne novine iz Fonda.

Podsjećaju osiguranike da nose svoje elektronske zdravstvene kartice kako bi u zdravstvenim ustanovama mogli da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu.

“Osiguranici koji eventualno izgube svoju karticu ili u slučaju promjene ličnih podataka mogu u nadležnoj poslovnici Fonda podnijeti zahtjev za izdavanje nove elektronske kartice. U tim situacijama se dobija privremeni korisnički broj koji će biti aktivan sve dok se ne dobije nova zdravstvena kartica”, kazali su iz FZO Republike Srpske i dodaju da osiguranici koji još nisu podigli svoju elektronsku zdravstvenu karticu, mogu da to učine u nadležnoj poslovnici Fonda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79