Iz Mostarskog jezera izvađene velike količine municije

Više od 300 metara vodene površine Mostarkog jezera, koje je poznato i kao kupalište, očišćeno je od neeksplodiranih ubojnih sredstava u okviru ekspertne misije u kojoj su učestvovali pripadnici Ronilačko-pirotehničkog tima Ministarstva unutrašnjih poslova Češke Republike i pripadnici Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Uz pomoć najmodernije opreme iz dubina jezera je izvađeno 35 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava te više od 100 komada razne municije, koja će, prema riječima Slavena Perića, vođe ronilačkog tima FUCZ-a, biti uništena.

– Nakon izviđanja koje smo uradili tokom prošle godine, kada je utvrđeno da ima dosta neeksplodirannih ubojnih sredstava, sve od mosta pa do brane, pristupili smo planu izrade projekta za uklanjanje s kolegama iz Češke Republike, s kojima sarađujemo od 2014. godine i koji nam pružaju veliku pomoć -izjavio je Fahrudin Solak, direktor FUCZ-a.

Iako se, kazao je, radi o zahtjevnom projektu, on će biti nastavljen i naredne godine, a uz Mostarsko jezero, bit će obuhvaćene i druge vodene površine u BiH.

Timove su danas na ovoj lokaciji posjetili članovi delegacije Češke Republike, predvođene ambasadorom u BiH Jakubom Skalnikom, a kako je novinarima kazao Jan Hamaček, ministar unutrašnjih poslova, njihove ekipe će učestvovati u ovakvim misijama sve dok BiH bude imala potrebu za takvim aktivnostima.

U okviru ove misije za deminiranje angažirano je 20 pripadnika policije Češke Republike, 14 pripadnika Specijalističke jedinice za spašavanje pod vodom FUCZ-a, zajedno s medicinskom i ostalom podrškom, Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ „Mostar“ te tri pripadnika Ronilačkog tima Republičke uprave civilne zaštite RS (RUCZ), a na poziv FUCZ-a, na jedan dan se uključila i Interventna spasilačka služba Mostar, čiji su članovi pregledavali i označavali lokacije, prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments