Iz Republike Srpske tvrde da je “Afera Ikona” podmetnuta Dodiku, ali i cijeloj BiH

Afera “Ikona”, koja je izazvala veliki diplomatski skandal i bila dio jedne veoma prljave kapmanje protiv predsjednika Srpske Milorada Dodika, nije samo podmetanje Dodiku, već i cijeloj BiH, jer se ovom aferom urušio i ugled BiH u svijetu, rekao je doktor ekonomske diplomatije Siniša Pepić.

Pepić je gostujući u našem Јutarnjem programu istako da odluka Tužilaštva BiH da obustavi istragu u aferi “Ikona” bila očekivana jer se susret Dodika i Lavrova dogovarao mjesecima unaprijed, a time i pokloni koji se međusobno uručuju.

– Pokloni se pomno pripremaju jer kulture nekih država neke vrste poklona smatraju uvredom. Član delegacije koja prima i uručuje poklon ima zakonske okvire o vrijednosti i vrsti poklona – kaže Pepić.

On ističe da je ikona koju je Dodik uručio Lavrovu, a koja je bila predmet jako prljave kampanje, sigirno bila provjerena od strane ruskih službi kako ne bi došlo do diplomatskog skandala s obzirom da se susret desio u vrijeme kada su u toku bili pregovori Rusije i Ukrajine.

– Ovo je incident koji utiče na ugled BiH u cijelom svijetu. To nije bilo podmetanje Dodiku, već ugledu BiH jer je u to vrijeme Dodik bio član Predsjedništva – naglašava Pepić i dodaje da su oni koji su se najviše kleli u ugled BiH bili najglasniji u osudama. Bisera Turković, tadašnji šef diplomatije, je u tome prednjačila – kaže Pepić.

Ističe da je ovo bila orkestrirana kampanja bošnjačkog dijela rukovodstva kojima je tada trebala diskreditacija Dodika.

– Nanesena je ogromna šteta Srpskoj i BiH jer su pojedini političari iskoristili svaku priliku, želeći da naude Dodiku i vladajućoj stranci u Srpskoj, da pričaju u Briselu i Strazburu o stvarima koje su trebale da ostanu unutar kuće – zaključio je Pepić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79