Iz Vlade krive ZZO KS: Ko je odgovoran što građani satima čekaju na vakcinaciju u Zetri

Jutrošnje gužve u dvorani Zetra pred nastavak vakcinacije stanovnika Kantona Sarajevo starosti 70 i više godina, posljedica su neprovođenja jučerašnjeg dogovora Tima za vakcinaciju KS, tačnije pogrešnog termina početka vakcinacije kojeg je ZZO KS uputio u svom pozivu građanima. Kako je došlo do toga objasnio je Ademir Spahić, koordinator vakcinacije u Kantonu Sarajevo.

“Na jučerašnjem sastanku Tima za vakcinaciju KS koji je predvodio ministar zdravstva Haris Vranić, dogovoreno je da Zavod zdravstvenog osiguranja KS, po planu imunizacije Zavoda za javno zdravstvo KS, pozove građane na vakcinaciju starosti 70+ godina, danas u terminu od 11.00 do 20.00 sati”, kazao je Spahić, saopćila je Press služba Vlade KS.

Naime, Tim se juče jednoglasno dogovorio o ovim terminima iz razloga što Pfizer vakcine, kojima se danas nastavlja imunizacija, nakon što izađu iz hladnog lanca skladištenja od -80 stepeni, moraju biti iskorištene u narednih pet dana. Spomenutim terminima vakcinacije htjelo se dobiti dodatni dan za vakcinaciju u terminu od 8:00 do 11:00 sati. Zbog toga smo precizno dogovorili da Zavod zdravstvenog osiguranja KS pozove naše sugrađane i sugrađanke na vakcinaciju danas od 11.00 sati. Direktor ZZO KS Sakib Katana je ipak uputio građanima poziv na vakcinaciju od 8,00 sati tako da su ljudi već od 7.00 sati bili ispred Zetre, formirali su se redovi i stvorena je nepotrebna gužva”, istakao je Spahić.

Svi pristigli građani su smješteni u dvoranu, a dodatna gužva se stvorila jer su pacijenti nastavili dolaziti na zakazane termine vakcinisanja.

“Vakcine su u Zetru dostavljene danas iza 11:00 sati, a vakcinacija je krenula predviđenom dinamikom. Od sutra vakcinacija počinje od 8.00 ujutro i traje do 20.00 sati navečer. Još jednom molimo naše sugrađane da, kako bi se izbjegle nepotrebne gužve, na vakcinaciju dolaze isključivo po pozivu i u naznačenom terminu”, poručio je Spahić.

Iz Vlade KS upućuju izvinjenje građanima koji su jutros, zbog propusta ZZO KS, nepotrebno dugo čekali na početak vakcinacije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79