Izabrani zvaničnici Grada Sarajeva i GV otkrili koliko posjeduju nekretnina, zemljišta, automobila

Javnost je oduvijek bila zainteresirana za visinu primanja čelnih ljudi Grada Sarajeva i Gradskog vijeća (GV). Zbog toga smo istražili kolike plaće imaju prva dama Grada, njeni zamjenici, zatim predsjedavajući GV i njegova dva zamjenika.

Nema podataka
Godišnja zarada Benjamine Karić (SDP), gradonačelnice koja je istinsko osvježenje na političkoj sceni u Kantonu Sarajevo, ali i šire, iznosi 11.000 KM. Toliko je prijavila za 2020., dok za prošlu godinu još nema podataka. Posjeduje putnički automobil iz 2014. godine čija je trenutna vrijednost 50.000 KM.

Dolaskom na javnu funkciju, za razliku od nekih političara i načelnika, Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom prijavila je imovinu koju je posjedovala prije imenovanja. Otkrila je da je na poklon dobila stan i poslovni prostor u Sutomoru u Crnoj Gori te da je kupila kuću u Sarajevu.

Trostruko više od nje, tačnije 33.000 KM, za isti period zaradila je Anja Margetić (NS), zamjenica gradonačelnice, koja je kao izvor prihoda navela plaću u Centralnoj banci. Koristi automobil čija je trenutna vrijednost 5.000 KM, a u imovinski karton upisala je kuću u Zgrebu i stan u Sarajevu.

Prijave iz GV
Zamjenik Haris Bašić (NiP) Uredu nije dostavljao nove podatke, osim onih koje je prijavio dok je bio vijećnik u Općini Centar. Dostavio je podatke da je u 2020. godini imao godišnju zaradu od 20.080 KM. Tu su plaće, topli obrok, naknada za rad u komisiji… Ima dva stana u glavnom gradu te poljoprivredno zemljište u Čapljini.

U evidenciji Ureda postoji i prijava Jasmina Ademovića (NiP), koji je na čelu Gradskog vijeća, i ona datira još iz vremena kada je bio u vijeću OV Centar. Tada je prijavio godišnje prihode od 10.750 KM. Posjeduje dva stana od 69 i 87 kvadrata. Ista je situacija i s njegovim zamjenikom Draganom Stevanovićom (SDP). U kartonu su podaci iz perioda kada je bio vijećnik u OV Centar. Naveo je da ima zaradu od 29.680 KM, zemljište na dvije lokacije, zatim stan u Hrvatskoj te dva stana u Sarajevu.

Imovinu je prijavila i zamjenica Mirela Džehverović (NS), koja je navela da na osnovu plaće i toplih obroka ima godišnju zaradu od 22.465 KM. Ona, osim kredita, ništa više u kartonu nije navela.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79