Izazovi pred poslodavcima: Sve češći prelazak radnika iz jedne firme u drugu

Izazovi pred poslodavcima: Sve češći prelazak radnika iz jedne firme u drugu


Podaci Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske otkrivaju da je u periodu od 11 mjeseci ove godine 18.321 osoba ostala bez posla, što predstavlja smanjenje u odnosu na isti period prethodne godine. Uprkos ovom padu, stručnjaci upozoravaju na potencijalne izazove, posebno u prerađivačkoj industriji.

Prema izvještaju Zavoda, evidentirano je 3,9% manje prijava za nezaposlenost u odnosu na 2022. godinu, kada je broj prijavljenih iznosio 19.070 osoba. Najveći broj otkaza (6.427) bio je po osnovu prestanka rada na određeno, dok su 3.892 radnika ostala bez posla kao tehnološki višak. Sporazumni prekidi radnih odnosa zabilježeni su kod 3.411 osoba.

Analizirajući sektore, prerađivačka industrija bilježi najveći broj otkaza, s 4.431 radnikom bez posla, dok su veleprodaja i maloprodaja, popravka vozila te ostale usluge zabilježile 3.025 otpuštanja. Također, 3.000 radnika iz ostalih društvenih i socijalnih uslužnih djelatnosti te gotovo 2.000 iz sektora hotela i restorana našli su se na birou rada.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, ističe da iako je manji broj otkaza dobar znak, to ne znači i smanjenje broja radnih mjesta, već češće prelazak radnika iz jedne firme u drugu. Trivić izražava zabrinutost zbog problema u određenim granama koje već duže vrijeme pate od nedostatka posla.

“Smanjenje broja otkaza ne znači da su svi problemi riješeni. Držanje radnika na čekanju može postati izazov, pogotovo ako dođe do povećanja minimalca, što bi neki poslodavci mogli doživjeti kao prisilu za davanje otkaza”, rekao je Trivić.

Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, naglašava da oko 4.500 otkaza u prerađivačkoj industriji ukazuje na moguće probleme u padu tražnje u Evropskoj uniji. On izražava zabrinutost zbog potencijalnih problema u narednim mjesecima, posebno ako pad tražnje za robom prerađivačke industrije postane dugoročan.

“Izazov predstavlja svako povećanje minimalca iznad makroekonomskih pokazatelja, a takvi poremećaji mogli bi rezultirati povećanjem broja nezaposlenih u prerađivačkoj industriji”, upozorio je Aćić.

Dok se nadzire daljnji razvoj situacije, poslodavci i radnici u Republici Srpskoj suočavaju se s izazovima prilagodbe tržištu rada i potrebama industrije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija