Očekuje se rast cijena automobila u 2024. godini zbog inflacije i drugih troškova

Očekuje se rast cijena automobila u 2024. godini zbog inflacije i drugih troškova


U auto-industriji Bosne i Hercegovine, očekuje se da će cijene automobila, kako novih tako i polovnih, porasti u narednoj godini, što je rezultat rasta cijena sirovina i radne snage, prema izjavama stručnjaka u ovoj oblasti.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, naglašava da su svi ulazni parametri, od repromaterijala do cijene rada, u porastu. Dodaje da je neizvjesno i kako će se kretati cijene električne energije. Upozorava da će rast cijena automobila u Evropskoj uniji vjerovatno rezultirati lančanim poskupljenjem na lokalnom tržištu.

“Bez obzira na strukturu uvoza, ukoliko novi automobili poskupe, to će uticati na veće cijene polovnih vozila”, ističe Ćorić.

On naglašava da će cijene automobila biti pod uticajem kupovne moći građana, te da će potražnja biti ključna za određivanje kretanja cijena. Ipak, strah od poskupljenja proizvoda i robe široke potrošnje prisutan je zbog visoke inflacije, što dodatno podržava prognoze o povećanju cijena automobila u narednoj godini.

Haris Muratović, brand manager MOON (Porsche BH), slaže se s ovim projekcijama, navodeći da očekuje blagi rast cijena automobila u narednoj godini. Povećanje troškova sirovina, radne snage i logistike doprinose tom trendu, dok usporena potražnja na evropskom tržištu također igra ulogu u blagom rastu cijena.

Iz autokuće “Auto plus” Banja Luka napominju da još nisu dobili nove cjenovnike, ali da se očekuje rast cijena novih modela vozila. Tatjana Đurić iz ove autokuće ističe da svaki novi model može malo poskupiti, djelomice zbog dodatne opreme, ali i usklađenosti sa standardima Evropske unije.

U zaključku, iako je bilo očekivanja da će cijene vozila pasti s dolaskom novih modela iz Evropske unije, trenutno stanje sugerira da su cijene automobila i dalje pod pritiskom rasta. Kombinacija različitih faktora čini da budućnost tržišta automobila u našoj zemlji ostane dinamična i predmet praćenja u narednim godinama.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija