Izbor glavnog federalnog tužioca odgođen na 60 dana

Tokom drugog dana zasjedanja Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, gdje se trebao imenovati glavni federalni tužilac Federalnog tužilaštva BiH saopćeno je da je prvi na listi Munib Halilović sa 132,8 bodova, drugi je Dubravko Čampara sa 132,1 bodom i treći je Saša Sarajlić sa 123,6 bodova.

Međutim, izbor i imenovanje glavnog tužioca FBiH odgođen je za 60 dana.

Vijeće je usvojilo zaključak da će zatražiti tumačenje od Ustavnog suda FBiH i uputit će se pismo Uredu visokog predstavnika u vezi s tumačenjem odredbi.

Član VSTV-a Goran Nezirović kazao je da su ostala dva pitanja na koja treba potražiti odgovore od nadležnih institucija.

– Ova odredba je u Ustav FBiH unesena amandmanom visokog predstavnika i zbog toga je za njeno tumačenje nadležan visoki prestavnik – kaže Nezirović.

Milan Tegeltija, predsjednik VSTV-a, istakao je da je situacija neuobičajena, te da je za njega Ustavni sud FBiH relevantna institucija za ovo pitanje.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79