Izbori u BiH: Uz pokaz lične karte uzet će vam i otisak prsta

80 posto građana BiH ove godine treba zamijeniti dokumente – za dva-tri mjeseca će to biti milion dokumenata koji će biti zamijenjeni ove godine, kazao je za Dnevnik 2 FTV-a Almir Badnjević, direktor Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, ali i istakao da, iako državni budžet nije usvojen, izdavanje ličnih dokumenta nije ugroženo.

„Mi znamo kad građanima istječe važenje dokumenta i naš je budžet jednostavno napraviti. Ove godine je broj zahtjeva duplo veći nego prošle godine. U narednih nekoliko mjeseci ćemo doći u situaciju da nećemo imati novca za dobavljače. Slali smo i urgencije, još nismo dobili odobrenje da će nam se odvojiti neka sredstva iz rezerve. Ne mislim voditi Agenciju, a da se duguje dobavljačima – od nadležnih ćemo tražiti da objasne zašto građani kad uplate ličnu kartu i novac legne na Trezor, nema tih dokumenata“.

Badnjević je govorio i o novim tehnologijama na izborima. U pitanju je pilot-projekt koji je finansirala Delegacija EU-a. Obratili su se nadležnim ministarstvima za potpuno realizovanje – i dobili negativan odgovor.

„IDDEEA, Delegacija EU-a i CIK će implementirati projekt. Svaki građanin će na biračkome mjestu pokazati ličnu kartu, ona će biti skenirana, građaninu će se uzeti otisak prsta – da se provjeri podudaraju li se podaci sa lične karte i otisak. Na taj način će se smanjiti mogućnost prevara – da jedna osoba dođe sa više ličnih karata“.

Govorio je Badnjević i o tome zašto Vijeće ministara BiH nije dalo saglasnost za izgradnju zgrade Agencije u Banjoj Luci – iako postoje pozitivna mišljenja svih nadležnih organa.

„Ministri iz RS-a su glasali protiv. Možda se desi u drugom krugu glasanja. S ovim je pričinjena dodatna materijalna šteta državi. Svi oni koji postupaju tako – treba da i odgovaraju. Od 2011. je IDDEEA imala novac za izgradnju – jednostavno je izračunati koliko je on izgubio na vrijednosti“.

Badnjević je kazao i kako je zbog ucjenjivanja podnio prijavu protiv Staše Košarca – a u vezi sa zapošljavanjima.

„Rečeno mi je – ukoliko ne bude tako, neće ti tačke prolaziti na Vijeću ministara BiH“.

Što se tiče digitalne transformacije – da se ukine barem jedan papir – Badnjević je naglasio kako su omogućili mnogo procesa da se elektronski razmjenjuju.

Komentarisao je Badnjević i optužbe političara iz RS-a da uvođenje digitalnog potpisa nema zakonsko uporište te predstavlja potencijalu opasnost za građane

„Oni nemaju nikakvu nadležnost da o tome govore. Sa svima pokušavamo da imamo dobre odnose, svakom odgovorimo, idemo da edukujemo ljude – ali nikome ne ponavljamo dva ili tri puta. IDDEEA je počela da analizira izdavanja dokumenata – pronašli smo neke gdje ima elemenata krivičnih djela. IDDEEA je počela da analizira ko sve pristupa bazama podataka, nakon što su neki kroz provjere CIPS-a došli do nekih podataka – jer ja, kao direktor, nemam pravni osnov ući u bazu i pretraživati imena. I to su razlozi zašto pojedincima smeta razvoj te ideje“.

Badnjević je na kraju kazao kako će od 1.7. svi građani BiH moći doći u regionalne urede IDDEEA-e i aktivirati svoj digitalni identitet i kvalifikovani digitalni potpis.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79