Izborne neregularnosti: CIK podnio 44 prijave za falsifikovanje glasačkih listića, šta će uraditi Tužilaštvo?

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) je od 4. maja, kada su i raspisani Opći izbori, prema nadležnim tužilaštvima uputila 44 prijave zbog osnovane sumnje da je počinjeno krivično djelo.

Informacije je Centralna izborna komisija BiH uglavnom primala od građana, a te informacije su se odnosile na zloupotrebe registracije birača izvan BiH i glasanje putem pošte, za glasanje putem mobilnog tima,  za navodnu kupovinu glasova i sve te informacije su putem prijava dostavljene nadležnim tužilaštvima.

Zbog osnovane sumnje u falsifikovanje glasačkih listića Centralna izborna komisija BiH je po službenoj dužnosti dostavila prijave Tužilaštvu BiH.

Iz CIK-a BiH poručuju da će i u narednom periodu sve slučajeve neregularnosti iz svoje nadležnosti detaljno analizirati.

Za biračke odbore i općinske/gradske izborne komisije za koje se utvrdi odgovornost, pokrenut će prekršajne postupke, izreći novčane kazne članovima za koje se utvrdi lična odgovornost i zabraniti im rad u organima za provođenje izbora na period od četiri godine, a za one slučajeve za koje se u postupku pojavi sumnja u počinjenje krivičnog djela u vezi s izbornim procesom biće podnesena prijava nadležnom tužilaštvu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79