Izdavanje pasoša za kućnog ljubimca košta 55 KM

U skladu s pravilima propisanim u Pravilniku o identifikaciji i vođenju evidencije pasa i mačaka u Bosni i Hercegovini, pasoši za kućne ljubimce su obavezni dokument za sve životinje koje putuju izvan granica BiH.

Pasoši se izdaju veterinarskim organizacijama, a u ovom slučaju, firma Grafotex d.o.o. Banja Luka je odabrana za ovaj posao po cijeni od 60.500,00 KM.

Pasoši sadrže važne podatke o vlasniku i životinji, uključujući i informacije o vakcinaciji protiv bjesnila, vakcinama protiv zaraznih bolesti, čišćenju od parazita te kliničkim pregledima.

Također, u skladu s regulativama Evropske unije, za nekomercijalno kretanje kućnih ljubimaca iz Bosne i Hercegovine u države članice EU, potrebno je posjedovati i veterinarsko-zdravstveni certifikat.

Ovaj dokument se izdaje uz prethodno čipovanje životinje, posjedovanje novog pasoša za kućne ljubimce te vakcinaciju protiv bjesnila, koja se mora obaviti najmanje 21 dan prije putovanja.

Troškovi izdavanja pasoša i certifikata iznose 55 KM.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79