Izetbegović: Forto nije epidemiolog, ovo zvuči kao “radimo nešto, a ne znamo ni šta, ni kako postići rezultat”

Povodom najavljenog lockdowna u Sarajevu u dane vikenda razgovarali smo i sa direktoricom KCUS-a Sebijom Izetbegović, koja već izvjesno vrijeme upozorava na tešku epidemiološku situaciju. Međutim, prema njenom mišljenju, ni ovakve parcijalne odluke nisu rješenje.

– Lockdown bi trebalo da preporuči i najavi Krizni štab Kantona Sarajevo, a ne premijer, jer on nije epidemiolog niti poznavalac epidemiološke situacije. Naravno, Krizni štab bi trebalo i da objasni svoju odluku. Na čemu Krizni štab bazira odluku “od petka do ponedjeljka” i da građanima objasni koji su benefiti ovakve odluke. Ovako to zvuči kao “radimo nešto, a ne znamo ni šta, ni kako postići rezultat”. Građani neće ozbiljno shvatiti ništa što nije potkrijepljeno logičnim i razumljivim objašnjenjem, baziranim na stručnom zaključivanju. Svakako i premijer KS, a i Krizni štab KS kasne prilično sa nekim konkretnim postupcima. Veliki je porast zaraženih, a do petka ima još četiri dana, kazala je Izetbegović za Oslobođenje.

Podsjećamo, kantonalni premijer Edin Forto je danas najavio da će u Sarajevu od petka u 20 sati do ponedjeljka u 6 sati ujutro.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79