Izetbegović nakon sastanka sa Schmidtom: Ne potcjenjujte nikad SDA i ne ponižavajte Bošnjake

Lider SDA Bakir Izetbegović bio je danas na sastanku sa visokim predstavnikom u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom. Izetbegović je novinarima rekao kako je Schmidt htio čuti njegovo mišljenje te istakao kako se nada da “neće napraviti nešto što će deifinitivno isfrustrirati Bošnjake”. “Ne trebate nikada potcijeniti SDA”, poručio je Izetbegović.

Lider SDA kazao je kako je Schmidtu prenio da je SDA bila spremna ponuditi rješenje, ali da Nikšić i Čović nisu došli na sastanak.

“Nismo spremni da se odluke svedu na većinu ruku u Predstavničkom domu. Ova situacija u kojoj se Lendo tretira da treba samo poslušati šta srpski i hrvatski predsjednik i potpredsjednik odluče, neće ići. Kazao sam da bi to definitivno ponizilo Bošnjake. Moraju svi imati šansu da predlažu”, rekao je Izetbegović.

Istakao je kako Schmidt dana nije nagovijestio šta planira uraditi, ali da je rekao da će čekati Ustavnopravnu komisiju Predstavničkog doma Parlamenta FBiH da pokuša riješiti to.

“Mislim i nadam se da neće napraviti nešto što će definitivno isfrustirati Bošnjake”, poručio je.

Smatra kako se s ovim što se danas dešava u NSRS i sa stavom Dodika da će Srbi i Hrvati, a ne Bošnjaci, odlučivati ko će biti na vlasti, ne bi smjelo desiti da OHR i međunarodna zajednica prate tu stvar, javlja N1.

Navodi kako je sve vrijeme razgovarao sa svima, s Nerminom Nikšićem pet puta u pet mjeseci, ali da je nekim stranim ambasadorima naređeno da se oficijelno ne smiju viđati s njima.

“Ali, viđamo se na drugi način. Sa svima razgovaramo. SDA se bori za svoju poziciju, ali mislim da više Trojka čini da se rasklimava pozicija Osmorke nego SDA. Osmorka se faktički rastura”, naveo je Izetbegović.

Na pitanje može li SDA napraviti većinu, odgovorio je: “Ne trebate nikada potcijeniti SDA. Mislim da je SDA itekako sposobna da napravi dobro rješenje, ako nam to dopuste. U ovom času nažalost neke ambasade ne dopuštaju. Mislim da i to vrijeme prolazi i da će shvatiti da se moraju priznati ne SDA već Bošnjaci.”

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79