Izetbegović: “Tvrtko je bio bosanski kralj, a nikakav hrvatski ili srpski”

O aktuelnim političkim temama u emisiji 7 Plus Hayat TV-a razgovarali smo sa Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA.

Na početku je komentarisao postavljanje spomenika Tvrtku I Kotromaniću. Kazao je kako je Tvrtko bio bosanski kralj, a nikakav hrvatski ili srpski.

Moramo raditi na tome da ima više patriotizma, zajedništva, sloge. Najveći problem su relikti rata u kojem su etničke grupe uvedene u napad na komšije i napad na BiH i to stanje ne uspijevamo decenijama izliječiti. Sve krize su šansa da se stvari poprave. Dolazi generacija koja će se više zalagati za mir – vjeruje Izetbegović.

Komentarišući presudu Evropskog suda za ljudska prava po tužbi Slavena Kovačevića, Izetbegović je naveo kako je vrijeme da progledaju svi oni koji misle kao lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

2000. godine Ustavni sud je kazao da članovi Predsjedništva ne predstavljaju etničke grupe, nego građane. Ova presuda se mora provesti, ne možemo biti dio EU bez ove presude. Hoće li to biti urađeno u ovom mandatu, neće, u sljedećem, moguće. Ako ne u sljedećem, onda će u onom za sedam godina sigurno. Stvari će se normalizirati, ovo će biti normalna zemlja. Konstitutivnost naroda je priča iz Staljinovog vremena. To je daleko od demokratije – poručio je.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79