Izetbegović: Vrlo je važno da virus ne uđe u zdravstvene ustanove

Generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prof. dr. Sebija Izetbegović pozvala je građane na odgovorno ponašanje u vezi sa pandemijom koronavirusa te im je poručila da situacija nije panična, ali da je vrlo ozbiljna.

– Želimo da građani poštuju pravila koje je propisao Krizni štab. Izuzetno je važno da pri dolasku u KCUS i ostale bolničke ustanove pacijenti daju iskrene podatke o tome jesu li imali kontakte koji su ih možda ugrozili, gdje su se kretali i tvrdim da neće biti stigmatizirani i da im neće biti odbijeno davanje usluga – istaknula je Izetbegović u razgovoru za Fenu.

Naglasila je i da su predvidjeli sve mjere radi zaštite zdravstvenog osoblja, ali da je veoma važno da virus ne uđe u zdravstvene ustanove.

Podsjetila je da je skoro 500 zdravstvenih radnika u Hrvatskoj u samoizolaciji, što znači da će im nedostajati veliki broj ljudi koji bi trebali da pružaju bolesnicima usluge.

– Sve oni koji dođu na pregled, molimo da daju tačne podatke o svojoj zdravstvenoj slici, kontaktima, susretima, putovanjima kako bismo preuzeli adekvatne preventivne mjere. Nećemo izbjeći nijednog pacijenta u smislu davanje usluge, samo trebamo o njima imati pouzdane podatke – zaključila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), prof. dr. Sebija Izetbegović.

Prof. dr. Sandra Zubović, koja je zadužena za dijagnostiku pandemijske gripe, tvrdi da ima veliki broj testova te da nema potrebe za strahom građana BiH.

– Testiranje je veoma seriozno, mi smo referalni centar za kompletnu virusologiju kompletne Svjetske zdravstvene organizacije – istaknula je.

Odgovorno tvrdi da niko od građana BiH nije samoinicijativno došao na test.

– Poštujte pravila i upute. Oni pacijenti koji su sumnjivi na infekciju koronavirsa, s epidemiološkom uputnicom ljekara porodične medicine, mogu s uzorkom doći u KCUS – istaknula je profesorica Zubović te dodala da zaista nema mjesta panici, jer je dijagnostika spremna i u KCUS-u i u izolatoriju.

Docent dr. Rusmir Baljić istaknuo je da u Kantonu Sarajevo ima manje od deset pozitivnih slučajeva, od kojih je samo jedan hospitaliziran u KCUS-u.

– Klinički centar Univerziteta u Sarajevu ima sve lijekove koji se trenutno koriste u terapiji liječenja infekcije koronavirusa ili smo u mogućnosti da ih nabavimo. Iako se radi o eksperimentalnim lijekovima, a pokazali su veoma dobru učinkovitost, mi smo spremni da ih koristimo – poručio je docent dr. Rusmir Baljić.

Poručio je da za koronavirus ne postoji specifičan lijek te da je jedini način suzbijanja infekcije prekid prijenosa između osoba.

– Zato vas molimo da ostanete u svojim kućama, da ne izlažete ni sebe ni druge, jer ovo neće vječno trajati. Ukoliko budemo u situaciji da u narednim sedmicama ograničavanjem kretanja spriječimo nagli porast oboljelih, sigurno smo na dobrom putu da u neko skorije vrijeme možemo reći da ulazimo u fazu smirivanja pandemije – zaključio je Baljić.

Prim. dr. Bosnako Horozović poručio je građanima da mogu biti mirni te da je KCUS još od januara spreman da odgovori na pandemiju koronavirusa.

– Klinički centar će sa svim svojim zaposlenicima dati sve od sebe da građani budu zbrinuti po svim svjetskim principima – istaknuo je primarijus dr. Bosnako Horozović.

Također je naglasio da su zbog toga organizirali dva velika izolatorija, Klinika Podhrastovi je opremljena da primi najteže oboljele pacijente, a drugi izolatorij na Građevinskom fakultetu ima 200 kreveta za pacijente sa srednje teškom ili lakšom kliničkom slikom.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79