Izvor star hiljadama godina: Evo odakle dolazi mineralna voda “Romerquelle”

Mineralna voda “Römerquelle” puni se u austrijskom selu Edelstalu, na sjeveru pokrajine Gradišče. Izvor je poznat još od vremena Rimskog carstva i njegovo ime na njemačkom znači “rimsko vrelo”. Komercijalno korištenje vode počelo je 1925., da bi 1965. bila osnovana kompanija “Römerquelle”. Nju je 2003. kupila američka “Coca-Cola”.

Edelstal se nalazi tik uz granicu sa Slovačkom, a broji svega 800 ljudi. Pogon “Coca-Cola HBC” Austrija smješten je na samom ulazu u mjesto i površinom je jednak cijelom Edelstalu. O veličini tvornice dovoljno govori podatak da se na njenom krovu nalazi jedan od najvećih fotonaponskih sistema u Austriji.

Nakon preuzimanja, “Coca-Cola” je uložila velik novac u austrijski pogon te je proširivan i modernizovan tokom deset godina. U konačnici je zamijenio bivše tvornice te kompanije u Beču i susjednoj Slovačkoj.

Od 2013. godine gotovo sva bezalkoholna pića za austrijsko tržište pune se i distribuiraju širom zemlje iz Edelstala, u kojem trenutno radi jedanaest proizvodnih linija. Osim vode “Römerquelle”, ondje se proizvode “Coca-Cola”, “Fanta”, “Sprite”, “Nestea”, “Cappy” i energetska pića.

Na stranicama “Coca-Cole” navodi se da mineralna voda “Römerquelle” sadrži idealanu mjeru kalcijuma i magnezijuma. Dobija se iz 250 metara dubokog izvora, starog između 5000 i 7000 godina.

Voda “Römerquelle” postala je poznata u Austriji sedamdesetih godina prošlog vijela zahvaljujući i sloganu: “Römerquelle osvježava čula”, navodi “Tportal”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79