Ja kao Hrvat iz Sarajeva nemam istu težinu glasa kao Hrvat iz Hercegovine i to je potpuna diskriminacija

Pojašnjava da je glavni cilj rezolucija zaštita vrha HDZ-a

Na današnjem 9. zasjedanju Hrvatskog narodnog sabora koji je održan u Mostaru usvojena je rezolucija, koja je okarakterisana kao ključni programski dokument za naredne godine.

Tim povodom na Hayatu je gostovao Gradmir Gojer, koji je na samom početku kazao da mu je drago što nije legitiman Hrvat po novoj rezoluciji HNS-a.

Drago mi je što nisam legitiman u kontekstu onoga kako oni smatraju legitimnim. Iznijet ću jedan podatak, ja sam bio ministar (dva puta) dogradonačelnik Sarajeva, pa u Gradskom i Općinskom vijeću. Obnašao sam vrlo odgovorne funkcije i nikada me nisu zvali u HNS. Oni kažu da okupljaju sve Hrvate koji obnašaju neke funkcije. Dakle, ne govore istinu – kaže Gojer na početku.

Pojašnjava da je glavni cilj rezolucija zaštita vrha HDZ-a.

– I tako im osigurati na dugi rok da obnašaju najznačajnije funkcije u državi, da ne govorimo o tome da i sada imaju izuzetno značajne funkcije. Recimo, samo ću pomenuti da je već duži niz godina njhovo ministarstvo finansija, na državnom i federalnom nivou, a dobro se zna šta to znači. I kad govore o ugroženosti, mislim da se radi o čistoj floskuli. To je nešto što nema utemeljenja u stvarnosti, a cijela rezolucija, da budem iskren, je ustvari akt koji nikog ne obavezuje i nema nikakvo dejstvo. Možda obavezuje tek te ljude koji su je izglasali i ništa dalje – pojašnjava sagovornik.

Dodaje da se zalaže za promjenu Ustava, jer kako navodi, BiH nema Ustav, već Dejtonski improvizorij.

– Ja kao Hrvat iz Sarajeva nemam istu težinu glasa kao Hrvat iz Hercegovine i to je apsolutna diskriminacija. Zalažem se za promjenu Ustava BiH, jer nemamo Ustav, imamo Dejtonski improvizorij. Dakle, zalažem se za ustavne promjene, a jedna od posljedica može biti i izborni zakon. Hrvate u BiH ugrožava HDZ svojom politikom. Također u BiH su prije svega ugroženi svi građani, zato što im se nameće etnički način življenja, kao u torovima. Ja neću da živim u toru, već na evropski način, sa mojim komšijama. BiH je uvijek bila primjer pravog komšiluka – zaključuje Gojer za Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79