“Ja sam ministar suverene zemlje, Schmidt samo stranac u njoj”

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić reagovao je na izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je rekao da mu ‘Nešić treba biti zahvalan jer radi za bolju budućnost BiH.

“Žao mi je što je gospodin Schmidt nesretan zbog mojih izjava, ali ja se nisam zakleo da ću se kao ministar baviti njegovom srećom, već zaštitom ustavnog poretka koji on ugrožava”, istako je ministar Nešić.

Optužio je Schmidta da od BiH želi napraviti protektorat.

“Vi gospodine tražite od mene da Vam budem zahvalan što BiH želite da pretvorite u protektorat, suprotno Povelji UN. Povelja to najstrožije zabranjuje svima i svakome, jer u članu 78. i članu 2. propisuje da svaka država članica UN-a ima pravo da bude suverena, a tom pravu odgovara obaveza svih da se ni na koji način ne miješaju u unutrašnja pitanja država, a pogotovo im je zabranjeno da svoju volju nameću kao zakon toj državi”, naglasio je Nešić.

Također, rekao je da se Schmidt ‘lažno predstavlja’.

“Posao ministra je i da reaguje kada se neko lažno predstavlja i kada dovodi javnost u zabunu, a Vi to radite. Vi nemate problem sa mnom kao ministrom sigurnosti BiH. Imate problem sa kreatorima Dejtonskog sporazuma koji su definisali proceduru izbora Visokog predstavnika i sa Vijećem sigurnosti UN-a koji ne želi da Vas potvrdi.

I na kraju, niti je ovo BiH s kraja devedesetih, niti sam ja Poplašen. Ja sam ministar suverene zemlje, punopravne i ravnopravne članice UN-a, a vi ste samo stranac u toj zemlji. Nije pristojno prijetiti bilo kome, a kamoli da je to diplomatski. Ja poštujem Njemačku, zato prestanite da brukate svoju zemlju”, zaključio je Nešić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79