Jadi Marinka Čavare: Nijedna banka mi ne želi otvoriti račun

Nakon najave američkih sankcija protiv političkih figura u Bosni i Hercegovini, banke u zemlji počele su blokirati račune, a mnogi političari sa “crne liste” suočavaju se s problemima prilikom otvaranja računa.

Među njima je i Marinko Čavara, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koji je izjavio kako nijedna banka ne želi otvoriti račun za njega.

Situacija je eskalirala nakon što su Sjedinjene Američke Države najavile sankcije protiv pojedinaca u BiH. Osim političkih figura, i banke su se našle na meti mogućih sankcija, što je rezultiralo blokadom računa i mnogih političara koji su na “crnoj listi”.

Marinko Čavara, koji je bio među prvima suočen s posljedicama američkih sankcija, napisao je pismo Parlamentarnoj skupštini BiH izražavajući zabrinutost zbog blokade svog bankovnog računa. Iako je otvorio račun u jednoj banci, i taj mu je račun zatvoren, a nijedna druga banka ne želi ga prihvatiti kao klijenta.

Ovaj problem posebno pogađa osobe koje primaju plaću iz državnog budžeta, jer zakon ne dozvoljava primanje plaće putem pošte. To stvara ozbiljne poteškoće u primanju zarade za ove osobe.

Sjedinjene Američke Države su u prosincu 2023. godine uvele sankcije protiv Marinka Čavare i Alena Šeranića, ministra zdravstva i socijalne zaštite Republike Srpske. Ove mjere su poduzete zbog njihovog navodnog ugrožavanja stabilnosti regije, što je, prema izjavi Ambasade SAD-a, rezultiralo ometanjem Daytonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa u BiH.

U međuvremenu, Marinko Čavara izražava frustraciju i tvrdi da su mu ugrožena ljudska prava. Dok se političke tenzije nastavljaju, blokada računa postaje još jedna prepreka u funkcionalnosti političkog sistema u Bosni i Hercegovini.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79