Japanska euforija: Profesor Fetić o fascinantnim detaljima koji razdvajaju Japan od ostalog svijeta!

Japanska euforija: Profesor Fetić o fascinantnim detaljima koji razdvajaju Japan od ostalog svijeta!


Profesor fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, Benjamin Fetić, nedavno je boravio u Japanu i otkrio neke zanimljive detalje koji čine ovu azijsku zemlju zasebnom civilizacijom. Sa oduševljenjem je podijelio svoje utiske o japanskom načinu života, običajima i saobraćajnoj kulturi.

Jedan od prvih detalja koji je profesor Fetić istakao je japanska izuzetna čistoća. U Tokiju, primijetio je da nema smeća na ulicama, a da kante za smeće postoje samo na određenim mjestima kao što su parkovi, turističke lokacije i prodavnice. Ova kultura svakog pojedinca da sa sobom nosi svoje smeće doprinosi uređenosti japanskih gradova.

Poštovanje hijerarhije je jedna od zapaženih karakteristika japanskog društva. Kada glavni kaže svoje, ostali znaju šta im je činiti. Fetić je primijetio kako su tri profesora emeritusa na Tokijskom univerzitetu bili zaduženi za vođenje međunarodnog odbora na olimpijadi, ali samo je jedan bio glavni, što je jasno ukazivalo na postojanje stabilne hijerarhije.

Također, japanska kultura poštuje vrijeme i nema kašnjenja. Fetić je iznio svoje zapažanje kako su Japanci izuzetno precizni i tačni u svojim obavezama, pa nijedan put nije čuo sirenu ili vidio divljanje na cestama. Poštovanje saobraćajnih pravila i pažnja prema pješacima čine japanske puteve sigurnim i uređenim.

Japanska kultura također podrazumijeva odgovorno ponašanje prema okolini i drugima. Pušenje je dozvoljeno samo na predviđenim mjestima, gdje postoje ograđeni prostori sa pepeljarama. Tako se izbjegavaju neprijatnosti drugima i održava čistoća javnih prostora.

Profesor Fetić je također istakao značaj tehnologije u japanskom društvu, posebno mobilnih telefona, koji su nezaobilazni dio života Japanaca. Zahvalnost i ljubaznost prema drugima također su visoko cijenjene osobine u japanskom društvu, što čini svakodnevne interakcije izuzetno ugodnim iskustvom.

Na kraju, Fetić je oduševljeno opisao i japanske bube, posebno “cicadu” koja svojim zvukovima pravi poseban ambijent. Također je primijetio japansku ljubav prema zelenilu, gdje svaki kvadratni metar iskorištavaju za uređenje zelenih površina.

Dok Sarajevo i regija očekuju paklene vrućine, profesor Fetić otkriva kako je Japan uspio ostvariti harmoniju između tradicije, modernosti i očuvanja okoline, čineći ga jedinstvenom civilizacijom koju vrijedi upoznati.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija