Jasminko Halilović: Ne trebaju nam sredstva Kantona, ja svoju platu danas mogu povećati!

Nakon što je prošle sedmice vijest o prekidu finansiranja Muzeja ratnog djetinjstva podijelila javnost, nakon čega su obje strane prezentirale svoje razloge, u današnjoj emisiji “Dan uživo” na N1 gostovali su Ministar za kulturu i sport Kenan Alikadić i direktor muzeja Jasenko Halilović.

Alikadić: Opomenuli su me da će pokrenuti medijski linč protiv mene

Direktor Muzeja ratnog djetinjstva istakao je da je zaposlenim u navedenom muzeju plata u iznosu 1.800KM, ali je vješto izbjegao pitanje kolika je plata njemu kao direktoru.

“Nama ne trebaju sredstva iz Kantona. 2018-te godine nismo nigdje aplicirali zbog ovoga. Ja svoju platu mogu povećati danas. Mi sredstva dobivamo od donacija i sponzora iz svijeta i njima pravdamo aplikacije. Sramota ove države što direktor Zemaljski muzej ima platu od 700KM, ali je sramota i ovakav ministar”

“Nisam mogao dozvoliti da dođemo u dijalog zbog ljudi koji dođu u studio sa poderanim papirom” – izjavio je Jasminko Halilović za N1.

Muzej ratnog djetinjstva se žali jer nisu dobili novac iz budžeta, direktor sebi propisao plaću od 5.521 KM

“Sve dokaze nisam izneo, nešto sam ostavio i za sud”, kazao je Alikadić, ističući da su navodi Muzeja da plate isplaćuju od stranih donatora smiješni, jer se jasno vidi da su isplaćene iz budžeta.

Ministar je dodao još da Muzej ratnog djetinstva treba imati podršku KS ukoliko aplicira za projekte od društvenog sadržaja i da njegovo finansiranje nije upitno, no dokumentacija koju imamo jasno upućuje da su iz sredstava isplaćivane plate.

– Nakon što smo mu se u aprilu obratili dopisom s molbom da požuri isplatu sredstava predviđenih Nacrtom budžeta KS kako bismo u pandemijskim okolnostima uspjeli sačuvati radna mjesta i projekte, ministar nam nikad nije odgovorio na dopis, a nakon toga je do septembra razvučeni proces dodjele sredstava završio potpunim uskraćivanjem sredstava Muzeju ratnog djetinjstva. U međuvremenu smo pravovremeno aplicirali za planirana sredstva putem javnog poziva i ispunili sve kriterije. Ostaje nejasno šta je ministar Alikadić uradio sa 50.000 KM koje su Nacrtom budžeta KS bile predviđene za MRD, te kome ih je i pod kakvih uslovima dodijelio – piše u nastavku ispred MRD.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79