Je li Plenković stvarno okrenuo leđa Čoviću? Ne, to su samo politički mokri snovi Željka Komšića

Pregovori o izmjenama Izbornog zakona BiH čini se da se ponovo vraćaju u fokus. Nakon prvog fijaska pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, prije svega SAD i EU, pregovori bi sa predstavnicima ovih zemalja trebali bi se uskoro nastaviti.

I dok se čeka početak pregovora, zanimljivo je, dva ključna katera – Bakir Izetbegović i Dragan Čović – održali su sastanke u Zagrebu.

Prvo je Izetbegović održao radnu večeru sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Dubrovniku, a jučer je Čović bio s njim i Milanovićem.

U međuvremenu su pojedini mediji poturali tezu da je Plenković ‘promijenio ploču’ te da je postavljao kojekakve ultimatume Čoviću, a koji – gle iznenađenja – idu u koristi Željka Komšića.

Kao utemeljenje za ovu bajkovitu teoriju uzet je dio saopćenje u kojem Plenković poziva na deblokiranja institucija.

Međutim, da se radi samo o političkim mokrim snovima Komšića i dijela bošnjačke političke garnutire, postalo je vrlo brzo jasno.

Plenković je ove balone od sapunice rasprsnuo u nekoliko poteza. Prvo je otišao ba HRT.

“Činjenica da su Bošnjaci od 2006. tri puta izabrali formalno hrvatskog člana Predsjedništva BiH predstavlja ogromnu neugodnu prepreku. To je nama neprihvatljivo. Nije normalno da Hrvat u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina”, kazao je Plenković.

Time je rasturio pokušaj komšiveskih medija da Plenkovića predstave kao čovjeka koji razumije ideju građanske BiH ali i političara koji ne stoji na istoj talasnoj dužini sa Čovićem.

I to vrlo brzo demifisticirao.

U nekoliko saopćenja nakon sastanaka s Izetbegovićem i Čovićem, Plenković je jasno naglasio da je potrebno postići dogovor koji bi omogućio ‘legitimno predstavljanje Hrvata’ na kojem Čović insistira.

U tom kontekstu zanimljiva je i izjava Bakira Izetbegovića da je potrebno nešto dati da bi se dobilo.

Poznato je da Izetbegović od HDZ-a traži da se smanje ovlasti Doma naroda FBiH čime bi navodno smanjio mogućnosti blokade Federacije BiH. Da li Izetbegović dao ‘legitimno predstavljanje’ da bi dobio Dom naroda?

S obzirom na to da vrijeme curi odnosno da je ovo posljedni pokušaj u ovoj godini, vjerovatno će biti brzo jasno. Sudeći po optimizmu i nekih međunarodnih aktera, dogovor je već na pragu, a to znači da ćemo vidjeti i ko je popustio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79