Jedini preživjeli iz Forda još ne zna da su mu prijatelji poginuli

Među mještanima Begovog Hana kod Žepča vladaju tuga i nevjerica nakon pogibije njihovih komšija Ajdina Tahića (19), Nermina Kamerića ( 22) i Ajdina Grahića (19).

U smrskanom Fordu Mondeo, koji se u ponedjeljak sudario s kamionom, jedino je preživio Nezir Memčić (17), koji je zadobio teške povrede.

Zajedno odrasli

Nastradali momci su živjeli u istoj ulici, kuća do kuće, samo se porodična kuća Tahića nalazi malo niže od ostalih. Rodbina, prijatelji, komšije su tokom dana obilazili neutješne porodice tragično stradalih mladića. U dvorištima odzvanjaju jecaji majki, sestara i rodbine.

Ulica u kojoj su živjeli mladići

Sabinu i Damira Kamerića, majku i oca nastradalog Nermina, zatekli smo kako tugu dijele s rodbinom.

– Kada smo čuli za nesreću, u prvoj informaciji među poginulim nije bilo našeg sina, kasnije smo doznali da je i on među nastradalima. Bila su to zlatna djeca koja su se znala  od malih nogu. Tu su, kuća do kuće. Moj je bio najstariji, nije napunio ni 23 godine. Radio  je u Sloveniji. Sređivao je na spratu stan za sebe. Maštao je da dobije vizu, sve je trebalo biti završeno u septembru, ali, eto, nije je dočekao – kroz suze kaže majka Sabina.

I majka nastradalog Ajdina Grahića je neutješna.

– Otišla djeca nogama, a, eto, vraćaju se u tabutima – kaže nam Senada, majka Ajdina Grahića

Sabina i Damir Kamerić: Nermin nije dočekao vizu za Sloveniju

Samir Grahić, Ajdinov otac, utjehu traži u Božijem određenju.

– Pretužno je pričati, mladost ode, Bog je tako htio. Ne vjeruješ da se to desilo, ali moraš se pomiriti sa sudbinom. Sve očekujem da će se pojaviti, ali njih više nema – govori Samir Grahić.

Za saobraćajnu nesreću Jasmin Tahić, otac nastradalog Ajdina Tahića, saznao je od prijatelja. Taj dan je otišao da registrira vozilo, a on mu je donio plaću.

Bajramska odjeća

– Majka mu je govorila da mu ispegla odjeću za Bajram, ali on nije htio, govoreći da će uzeti novo. Tog dana donio nam je iftar, jer smo supruga i ja postili. Predvečer smo nas dvojica oprala dvorište pred Bajram, a on je kasnije dovezao majku s posla. Kada je sve završio, otišao je da kupi bajramsku odjeću. Bio je to posljednji put da smo se vidjeli – kaže Jasmin.

  • Jasmin Tahić: Prijatelji ga obavijestili o smrti sina Ajdina

Kobne noći u automobilu s prijateljima nalazio se i jedini preživjeli u ovoj saobraćajnoj nesreći, srednjoškolac Nezir Memčić (17). Iako je bio u veoma teškom stanju, u međuvremenu se probudio iz kome. Od siline udara, zadobio je prijelom obje natkoljenice i povrede glave te ga očekuje operacija. 

Nezirovog oca Sulejmana Memčića zatekli smo ispred kuće, neposredno po povratku iz zeničke bolnice.

Sulejman Memčić: Svaki dan pita za drugove
Sulejman Memčić: Svaki dan pita za drugove

– On još ne zna šta se desilo. Stalno pita za svoje drugove. Žao mi je mladosti, mojih komšija. Eto, Bog je htio da on nama ostane. Što se tiče povreda, molim Boga da bude sve uredu. Doktori kažu da je stanje za sada zadovoljavajuće, ali je još pod ljekarskim nadzorom. Mi se nadamo najboljem. Briga nam je kako mu reći da su mu prijatelji poginuli – kroz suze kaže Sulejman.

Danas zajednička dženaza

Načelnik općine Žepče Mato Zovko proglasio je danas Dan žalosti. Zajednička dženaza trojici mladića bit će klanjana danas u Begovom Hanu u 16 sati, a predvodit će je muftija zenički Mevludin ef. Dizdarević.

Kako bi podijelili bol i tugu koje su ih u ovom teškom trenutku zadesile, delegacije Općine  i Medžlisa Islamske zajednice Žepče, s glavnim imamom Džaferom ef. Gračićem i predsjedavajućim Općinskog vijeća Edinom Šišićem na čelu, posjetile su jučer porodice nastradalih. Gotovo sve aktivnosti koje su bile planirane povodom Kurban-bajrama u međuvremenu na području općine Žepče su otkazane piše 072info.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79