Jedna kesa i račun od 21 KM za proizvode o kojima se ranije nije razmišljalo: Šećer, so, ulje, brašno, hljeb i kafa.

Inflacija je dosegla rekordne dvoznamenkaste brojke. Utjecaj rata na privrednu i ekonomsku krizu osjeti se kako na poskupljenju energenata, tako i na poskupljenju životnih namirnica. Ako se poredimo sa najbližim okruženjem osnovne namirnice najjeftinije su u Srbiji, a najskuplje u Hrvatskoj. U poređenju sa ove dvije zemlje u Bosni i Hercegovini je najskuplje ulje, a najjeftinija kafa.

Razočarenje nakon svake kupovine. Posebno prilikom kupovine osnovnih životnih namirnica.

Jedna kesa i račun od 21 KM za proizvode o kojima se ranije nije razmišljalo. Šećer, so, ulje, brašno, hljeb i kafa.

Za iste proizvode u Srbiji je potrebno izdvojiti 19,48KM, a u Hrvatskoj 23,57, ali ne ulazeći u drastične razlike u primanjima građana. U Srbiji je hljeb najjeftiniji i 500gr košta manje od marke, u Hrvatskoj skoro tri KM.

Ulje koje je najskuplje u BiH 5,8KM, u Srbiji košta 3,3KM. Kafa je najjeftinija u BiH, 500 gr košta 8,4KM, dok je za to u susjednim zemljama potrebno izdvojiti preko skoro 13KM. Bilježi se i značajan rast proizvoda poput šećera i brašna.

Šećer je također najjeftiniji u Srbiji 1,5KM, u Hrvatskoj je nešto skuplji 1,81KM, dok u BiH danas iznosi 2,2KM po kilogramu.

N1 je pitao građane rađane da li primjećuju poskupljenja.

“Kako da ne. Itetkako, itekako. Na hljebu prvo. Ovaj kojeg ja kupujem je sada 2 KM. Šećer, meso, sve ostalo”, “Brašno, ulje, oni bazični artikli bez kojih ne možemo, to je otišlo najviše, a da ne govorimo o kozmetici i higijenskim proizvodima, sve je poskupilo”, “Pitao sam se hoću li od 5 KM ili od 2 KM, pa sam od 2 KM kupio. Znamo svi da je poskupljenje, ali moramo živjeti, ne možemo promjeniti ništa”, “Kada dođemo na kasu primijetimo, jedna kesa dođe dosta skuplja nego što je bila”, samo su neki od odgovora građana.

Situacija bi mogla biti i gora, jer ekonomskog odgovora države nema kaže ekonomista Željko Šain.

“Ne zaboravimo da se nalazimo u doba ljeta, kada su sve potrebe manje, kada ne moramo grijati stanove, kada možemo nositi samo košuljju, ne treba nam kaput. kada djeca ne idu u školu, kada nam ne treba zimnica, Dakle nalazimo se u periodu godine kada nam Bog daje da lakše živimo sa manje novca”, kazao je Željko Šain, profesor na Ekonomskom fakultetu UNSA.

Danas je, kaže profesor Šain, u BiH inflacija iznosila 14%, kakva će biti na zimu, kada porastu troškovi života, projekcija nema. Već sada je sigurno, veliki broj građana BiH nije riješilo pitanje grijanja, posebno oni koji koriste pelet piše RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79