Jeste li čuli za Mostarsku Bijelu? Čudo prirode koje morate vidjeti! (VIDEO)

Prirodna bogatstva naše zemlje su mnogobrojna, a za mnoga se odavno zna i širom svijeta. Međutim, postoje skrivena čuda prirode za koja zna i rijetko koji Bosanac i Hercegovac. Jednan od takvih lokaliteta je Mostarska Bijela.

Mostarska Bijela je kanjon rijeke Bijele, kratke rijeke u kraškom predjelu koji se nalazi nalazi između Jablanice i Mostara, u mjestu Bijela.

Bijela izvire na jugozapadnim padinama planine Prenj, gdje se zove Gornja Bijela. Utiče u Neretvu kod mjesta Bijela na prostoru Donje Drežnice te je zbog toga kanjon i dobio ime Mostarska Bijela.

Mostarska Bijela formira jedinstven krški geološki oblik koji podsjeća na podzemnu rijeku polupodzemnog toka. Ono šta je ovdje specifično, jeste da je krovni dio pećine od tla otvoren prema površini u formi veoma uskog otvora i zbog toga samo mala količina svjetlosti dopire do pećinskog riječnog toka.

Bijela povremeno ponire i izvire, a njen tok je očuvan i gotovo netaknuto prirodno dobro. Kanjon ove hercegovačke rječice je ima veliki hidrološki i geološki značaj.

Iako je teško prohodno, prolaz je i dalje moguć i zbog toga je veoma atraktivan turistima i planinarima i zanimljiv speleolozima. Čista i pitka voda koja se provlači kroz netaknutu prirodu, privlači pažnju ljubitelja prirode i avanturista.

Ukoliko želite posjetiti posljednju, najfascinantniju tačku ovog prirodnog čuda, odnosno doći do vodopad, morat ćete proći kroz približno osamdesetak metara dugu pećinu, a sve vrijeme ispod vas protiče izuzetno hladna voda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79