Još jedan pogon se gasi: ArcelorMittal obustavlja rad koksare sutra

Sutra će se u Zenici završiti jedno važno poglavlje u industrijskoj povijesti grada.

ArcelorMittal Zenica, jedna od ključnih industrijskih postrojenja, slijedi najavu od prošlog mjeseca i trajno obustavlja rad Koksare.

Planirani proces obustave rada ovog dijela pogona Koksare zakazan je za četvrtak, 25. aprila, s početkom u 9:30 sati.

Kako je istaknuto u službenom priopćenju, loženja baterije će prestati u navedeno vrijeme, dok će u 10 sati započeti proces zaustavljanja rada ekstraktora te paljenje havarijalnih baklji za sagorijevanje koksnog plina.

Iz ArcelorMittal Zenice napominju da očekuju da će havarijalne baklje gorjeti do ponoći, kada bi generiranje koksnog plina trebalo potpuno prestati. Naglašavajući da ovaj proces ne predstavlja opasnost ni za radnike ni za građane, pozivaju građane Zenice na razumijevanje, posebno tijekom pražnjenja koksnih peći koje može uzrokovati emisiju svakih 40 minuta, što je normalna procedura u ovakvim situacijama.

Kompanija je poduzela sve potrebne mjere kako bi osigurala siguran tijek ovog procesa uz minimalni utjecaj na okoliš. Nakon zaustavljanja koksne baterije, ukupne emisije iz fabrike će se svesti na najniži nivo od početka njenog rada prije 132 godine. Ovaj korak u skladu je s posvećenošću ArcelorMittala Zenica smanjenju utjecaja na okoliš te poslovanju u skladu s okolišnim standardima. Kompanija nastavit će ulagati napore kako bi osigurala dugoročnu održivost proizvodnje čelika u Zenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79