Još pola miliona za put Podgradci – Mrakovica: Za dvije godine cijena sa 9,5 porasla na 15,4 miliona KM?

Umjesto prvobitnih 9,5 miliona KM, koliko su početkom 2019. godine Putevi Republike Srpske predviđali da će koštati izgradnja regionalnog puta R477 Podgradci – Mrakovica, cijena je porasla na 15,4 miliona KM.

Prošle sedmice je izvođaču radova, firmi „Niskogradnja“ d.o.o. Laktaši dodijeljen ugovor od 541.854,93 KM za dodatne radove, odnosno sanaciju klizišta koje se na tom mjestu ponavlja uprkos višestrukim i skupim intervencijama. Ugovor je dodijeljen putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci, dakle bez konkursa i kao dodatak na početni ugovor koji je sklopljen sa ovom firmom.

Problemi sa ovom trasom počeli su kada je „Niskogradnja“ d.o.o. iz Laktaša u martu 2019. godine dobila ugovor za izgradnju puta R477 dionica Podgradci – Mrakovica vrijedan 8.2 miliona KM bez odnosno 9.6 miliona sa PDV-om. U naredne dvije godine za izgradnju ovog puta, Niskogradnja je dobila još 5,5 miliona KM, a razlozi su najčešće bili nepredviđeni radovi.

Tako je već nakon godinu dana od prvobitnog posla, u martu 2020. godine ovo preduzeće dobilo 1.9 miliona KM i to putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja o nabavci. Zakon o javnim nabavkama omogućava zaključivanje dodatnog ugovora sa izvođačem sa kojim je dodijeljen osnovni ugovor, ako ukupna vrijednost dodatnih radova ne prelazi 20% inicijalne cijene radova.

Međutim, već nakon dva mjeseca postalo je jasno da će izgradnja ove dionice zahtijevati dodatne radove, pa su Putevi Republike Srpske raspisali konkurs za izgradnju galerije i saniranja klizišta na ovom putu. Posao je opet dobila „Niskogradnja“ d.o.o. iz Laktaša, a vrijednost ovog ugovora iznosila je 3.1 milion KM sa PDV-om. U tenderskoj dokumentaciji se može potvrditi da se radi o istoj dionici puta koja je već bila pod uticajem klizišta i zbog čije sanacije je već pokrenut jedan pregovarački postupak.

Ni druga sanacija nije bila dovoljna da put prezimi zimu pa se u januaru 2021. godine na istom mjestu dešava odron i klizište, što je značilo dodatne radove. To je otvorilo mogućnost Putevima RS da izvođaču, firmi „Niskogradnja“ d.o.o. Laktaši ponovo dodijeli ugovor bez konkursa i tendera i to vrijednosti 541.854,93 KM.

Na slikama najnovijeg klizišta se mogu vidjeti betonski potporni stubovi iz kojih još uvijek vire ostaci armaturne žice što sugeriše kako radovi nisu završeni.

Interesantno je da su troškovi oba pregovaračka postupka zbog dodatnih i „nepredviđenih“ radova iznosili tek nešto manje 20% od iznosa osnovih ugovora za izgradnju puta, što je i zakonski prag za korišćenje pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

Na to sve treba dodati da su za vrijeme izvođenja ovih radova Putevi RS platili usluge stručnog i tehničkog nadzora u ukupnom iznosu od 183.213,90 KM a kad se na to dodaju dva ugovora za izgradnju puta i dva pregovaračka postupka za dodatne radove koji su bili nepredviđeni, dobija se cifra od 15.4 miliona KM koliko je koštao ovaj put u dužini od 20-ak kilometara a koji se ni dvije godine od početka izgradnje ne može koristiti za saobraćaj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79