Još se čeka prijedlog za državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice

Još se čeka prijedlog za državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice


Iako su NES i Stranka za BiH izašli iz “Osmorke” na državnoj razini, nastavlja se proces formiranja Vijeća ministara BiH. Nešto brže nego ranijih godina, poznata su imena skoro svih kandidata za novi saziv Vijeća ministara BiH, ali i njihovih zamjenika. SNSD i HDZ BiH svoje prijedloge dostavili su Centralnoj izbornoj komisiji BiH na provjeru. To treba učiniti i sada već “Šestorka”, iz koje je danas stigla i potvrda- Edin Forto je kandidat za ministra prometa i komunikacija, a Elmedin Konaković za šefa bosanskohercegovačke diplomacije. Ko će biti ministar za ljudska prava i izbjeglica još je nepoznanica.

U ove fotelje, prema aktu predsjedavajuće Vijeća Borjane Krišto koji je uputila CIK-u BiH na provjeru, trebali bi sjesti kadrovi HDZ-a BiH i SNSD-a. Kandidati HDZ-a BiH su Davor Bunoza, za ministra pravde BiH, te Dubravka Bošnjak za ministricu civilnih poslova BiH. Kada je u pitanju SNSD, CIK-u su dostavljeni prijedlozi i to Staša Košarac kandidat za funkciju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Zoran Tegeltija kandidat za funkciju ministra finansija i trezora BiH i Nenad Nešić, kandidat za funkciju ministra sigurnosti BiH. Poznata i skoro sva imena zamjenika ministra. Ono što se zna od ranije jeste da je Zukan Helez prijedlog za državnog ministra odbrane, a potvrđeno nam je i da je Elmedin Konaković kandidat za poziciju ministra vanjskih poslova. Delegiran i prijedlog Naše stranke. U ministarsku fotelju mogao bi sjesti i Edin Forto.

Naša Stranka

“Predsjedništvo Naše stranke sinoć je održalo sastanak na kojem se raspravljalo o učešću u vlasti na državnom nivou. Na sjednici je jednoglasno donesen zaključak da Naša stranka predlaže Edina Fortu za ministra u Ministarstvu prometa i komunikacija.”

Ono što je i dalje nejasno jeste ko će biti zajednički prijedlog SNSD-a i “Šestorke” za poziciju državnog ministra za ljudska prava i izbjeglice. U igri je bilo ime Denisa Šulića, ali nakon što je Milorad Dodik odlučio, kako je kazao, sačuvati njegov kredibilitet, u igri ime Sevlida Hurtića, koji je bio nosilac liste Pokreta za državu. Po svemu sudeći Hurtić je zainteresovan za ministarsku poziciju, ali za onu u kojoj se trenutno nalazi- ministar trgovine i turizma Republike Srpske. Ostalo su, kaže, špekulacije, potekle upravo od Šulića.

SEVLID HURTIĆ, ministar trgovine i turizma RS

“Niko ozbiljno nije razgovarao sa pokretom za državu da li će biti ta pozicija za nas ili neće i to su špekulacije nekih ljudi koji su imali bolesnu ambiciju kao Bošnjak da bude u Vijeću ministara, i on je tu priču otvorio, to što je njegov babo odlučio i rekao njemu da treba da bude ministar a njega neće, to je njegov problem.”

SEMIR EFENDIĆ, predsjednik Stranke za BiH

“Smatram da nije trebalo nastupiti na takav način ako su stranke osmorke imale 13 zastupnika a SNSD 6+2, nema nikavog smisla da SNSD daje četiri ministra u Vijeću ministara dok stranke osmorke daju tri, tu se moralo nastupiti drugačije naručito jer stranke osmorke imaju dosta stranaka sa multientičkim sastavom.”

Dio Imena dostavljen CIK-u, SIPA-i radi sigurnosne provjere kandidata, a biće i Komsiji za utvrđivanje sukoba interesa. Rok je 30 dana za utvrđivanje da li kandidati ispunjavaju sve zakonom predviđene uslove.Konačnu riječ daće Paralamentarsna skupština BiH.

VEHID ŠEHIĆ, bivši član CIK BiH

“Ukoliko neko od kandidata ne može biti imenovan za ministra ili zamjenika onda mandatar mora predložiti novog kandidata za to ministarsko mjesto, vidjet ćemo, treba sačekati, ali u narednom periodu mnoge stavri bi trebalo mijenjati i u ovom zakonu o Vijeću ministara na takav način da se ipak moral vrati u politički život.”

Ukoliko ne bude problema novi saziv Vijeća ministara bi mogli imati najkasnije za mjesec dana. A novi saziv bitan i radi donošenja budžeta, ali i rada u interesu građana.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija