“Jutros kolegi govorim ‘Idi kupi benzina da se zapalimo”

,,Neka ih je sramota je na šta su nas natjerali. Svezali su nam ruke da se moramo na ovaj gest odlučiti”, kazao je za N1 Semedin Avdispahić, jedan od rudara koji danas štrajkuje ispred RMU Zenica.

Rudari za smrt kolege krive Vladu FBiH: “Nećemo više ginuti sami!”

“Možda ćemo biti primorani i na neke radikalnije mjere. Jutros sam kolegi govorio “idi uzmi benzina da se zapalimo”. Vlada FBiH i ministar su odgovorni, ne znam hoće li ga biti stid obratiti se sada. Šute sve vrijeme. Premijer se nije mogao udostojiti i biti čovjek, on za rudare ispada životinja. Nije se udostojio, dva dana se piše u medijima i nije se mogao obratiti”. “Egzistencija sve ijednog rudara je dramatična, 90% rudara je u kreditima. Svi smo u zaduženju, sad je blokada. To je najbolnije, jer je srušilo rudare na dno dna”.

Potresne ispovijesti rudara: Svakog od nas neko kući čeka. Mi nemamo više šta izgubiti. Idemo do kraja!

 

Njegov kolega i komorat Elvedin Avdić je poručio: “Pitam ih sve ko upravlja rudnicima? U čijem su vlasništvu? Vlada FbiH i EP su dužni da isplate ovo što tražimo. Mi smo kopali, bez ičije pomoći preselili čelo u Raspotočju, sami naši radnici. Rizikovali smo živote, komorat je smrtno stradao i taj se život ne može vratiti nikad više. Nećemo odustati od zahtjeva, neka im je na sramotu”, kazao je Avdić. (N1)

 

(VIDEO) Rudar Mujezinović: Čuo sam građane kako govore da smo mi rudari krivi što nema grijanja. Poručujem građanima: Puno ste uspavani, probudite se!


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79