Kad se uvode promjene na granici s Hrvatskom? Ovu su informacije koje trebate znati

Fena

 

Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević izjavio je danas u Sarajevu da ulazak Hrvatske u “Šengen” nije ništa promijenio u smislu graničnog režima sa BiH.

Na forumu “Efekti ulaska Republike Hrvatske u Šengen iz ugla ekonomske saradnje HR/EU BiH”, koji je Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine organizirala u saradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Kovačević je naveo da se Šengen procedure primjenjuju već neko vrijeme, te da nema nikakvih novih postupanja.

“Primjetno je da nam u određenim stvarima sistemi nisu kompatibilni i zadaća je na bh. strani da iskoristi svoje mogućnosti i pokrene inicijative prema Europskoj komisiji”, rekao je Kovačević.

Dodao je da bi BiH trebala odraditi neke tehničke stvari poput uvođenja elektronskog potpisa, što bi uveliko pomoglo protočnosti roba.

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Vjekoslav Vuković istakao je da su od kolega iz Hrvatske dobili uvjeravanja da se carinske procedure neće mijenjati, dok će se određene promjene odnositi na prelazak putnika iz trećih zemalja preko granice.

Pojasnio je da će te izmjene biti uvedene krajem 2023. i uključivat će davanje biometrijskih podataka svih putnika, što bi trebalo trajati 30 do 60 sekundi po osobi.

“Potrebno je, bez odlaganja, u saradnji s nadležnim organima Republike Hrvatske, te organima i tijelima Europske unije, prije nego što zaživi sustav ETIAS, izvršiti određene izmjene. Hitno moraju biti riješena pitanja BIP-ova i boravka vozača. Sada su dva prijelaza, a mi insistiramo da dobijemo barem još jedan, treći. Istovremeno, dopušteni boravak vozača u Schengen zoni je je 90 dana u bilo kojem vremenskom razmaku od 180 dana, kao i svakog građanina BiH. Komora je uputila inicijativu da se profesionalni vozači izuzmu od ovog ograničenja i da imaju status koji u Schengen prostoru imaju mašinovođe, pilotsko osoblje, brodari i sl – istakao je je Vuković.

Vuković je potcrtrao da BiH i Hrvatska imaju trgovinsku razmjenu u vrijednosti osam milijardi KM, te da ona kontinuirano raste.

Forumu su prisustvovali predstavnici nadležnih tijela dviju zemalja, među kojima su predstavnici carine, granične policije, državnog inspektorata u okviru kojeg djeluju veterinarske i fito-sanitarne službe, te predstavnici komora.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79