Kada Hotić: Srbije nije promijenila svoj stav iz 90-tih godina iz onih ratnih

Ambasador Bosne i Hercegovine u Srbiji, Aleksandar Vranješ nastavlja šokirati izjavama u odbrani dvije studentice koje su javno veličale ratnog zločinca, Ratka Mladića. Podršku svesrdnu pružaju mu predsjednik entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, te član Predsjedništva BiH, Željka Cvijanović. S druge strane, Majke Srebrenice pitaju “gospođo Cvijanović, zar vam riječi ‘Nek’ smo vas pobili’ ne bude osjećaj srama. Sankcija za ambasadora, nema.

Ratko Mladić kao heroj i poruka “nek’ smo vas pobili” za ambasadora Vranješa iskazivanje je ličnog i stava suprotnog, kako kaže, bošnjačkoj eliti, a ne potencijalno krivično djelo, i ogromna uvreda žrtvama genocida i zločina.

“Naša djeca imaju potpuno drugačiji pogled na historiju, drugačije su odgojena. Oni znaju da su Naser Orić i Alija Izetbegović zločinci. Nama Hag nije morao to da presudi.

Potpuno jedna iracionalna da ne kažem zlonamjerna situacija u kojoj se pokušavaju ljudi zastrašiti, u kojoj se pokušavaju diplomate zastrašiti, u kojoj se pokušavaju političari zastrašiti, svi građani da ne smiju da misle i javno govore drugačije od narativa koji su definisani i prikazani kao normalni u Sarajevu. To se nikad neće desiti. Nema sile, verbalnog delikta, krivičnog zakona koji to može da promijeni”, rekao je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Srbiji piše N1.

Ministar vanjskih poslova BiH, Elmedin Konaković, pozvao je nedavno dva člana Predsjedništva, Komšića i Bećirovića, da ambasadora smijene. No, Vranješ tvrdi kako je poziv iz Predsjedništva na konsultacije, nelegalan.

Iako su članovi Predsjedništva BIH, Željko Komšić i Denis Bećirović, putem Ministarstva vanjskih poslova zatražili sastanak s ambasadorom kako bi pojasnio svoje istupe, na današnjoj sjednici Predsjedništva o tome nije bilo govora.

Ambasador Vranješ odazvao se Miloradu Dodiku, čime se ovaj javno pohvalio. Odazvao se Željki Cvijanović, i tu je stavio tačku. Žrtve pak gube nadu u bolju budućnost, ako se mlade generacije odgajaju na način da nemaju empatiju i da su im uzor ratni zločinici, kaže srebrenička majka, Kada Hotić.

“Zašto je to njima usađeno u njihove glave, da tako istupaju. Nisu one zločinci ali su zatrovane prljavom politikom prije svega koja ne osuđuje zločin, i taj narod koji je ogrizao u zločinu, oni koji su izvršavali zločine, oni to opravdavaju i tako odgajaju podmladak. A nažalost politika Srbije nije promijenila svoj stav iz 90tih godina iz onih ratnih, ista takva politika je na snazi u Srbiji, i oni podržavaju takve, pa su im pružili utočište, neka su, ja ne osuđujem djecu, nego osuđujem one starije koji ih tako odgajaju”, istakla je Hotić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79